Analiza: Sectorul rezidential - retrospectiva anului 2007 si previziuni pentru anul 2008

Data publicarii: 10-01-2008 | Imobiliare

Piata rezidentiala din Romania a inregistrat in anul 2007 un trend ascendent, atat din punct de vedere al numarului de unitati locative finalizate, cat si al proiectelor anuntate sau lansate. "Cu toate acestea oferta actuala de locuinte noi nu a reusit sa satisfaca nici in 2007 cererea existenta in real-estate, pentru ca cea mai mare parte dintre ele nu sunt finalizate, lucrarile aflandu-se in diferite faze de executie", sustin reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola.

Din aceasta cauza, interesul potentialilor clienti a fost orientat spre apartamentele vechi, ceea ce a produs si o crestere a preturilor la locuintele din aceasta categorie. Astfel, spre deosebire de anii trecuti, cand pretul apartamentelor noi il depasea cu mult pe cel al locuintelor vechi, in acest an s-a stabilit un oarecare echilibru, iar acesta se va pastra si pe parcursului anului 2008.

In anul 2007 pretul mediu de tranzactionare al locuintelor in zona centrala si semicentrala s-a incadrat intre 1000 - 3000 de euro/mp, acesta fiind diferit in functie de locatie, finisaje si facilitatile oferite de dezvoltator. In ceea ce priveste zona rezidentiala de nord apartamentele au fost oferite spre vanzare la 2500 - 5500 de euro/mp, dar au fost si exceptii cand pretul s-a ridicat la 8000 - 9000 euro/mp construit.
 
"Sectorul imobiliar este in plin proces de maturizare, fapt ce determina aparitia pe piata a unor proiecte care sa se simpuna prin calitatea oferita de initiatorii lor, reflectata in finisajele si facilitatile de care vor dispune viitoarele complexe rezidentiale. In acest sens anul 2008 se anunta a fi unul special, urmand ca in piata sa fie livrate peste 2500 de unitati locative, ceea ce reprezinta o majorare cu 1000 de locuinte, comparativ cu anul 2007 cand in piata au fost livrate 1500 de apartamente in blocuri noi. De asemenea, acest fapt este demonstrat si de numarul mare de complexe rezidentiale anuntate si cu termen de finalizare 2008 - 2009. Cu toate acestea, nici in anul urmator nu se va crea o egalitate intre cerere si oferta. In acest context, nici preturile locuintelor, indiferent de tipul lor,  nu pot stagna, iar majorarea pretului mediu pe metru patrat va fi simtita pe segmentul rezidential intr-o proportie de 15% - 20% in cazul apartamentelor noi si de 10% pentru locuintele disponibile in imobilele construite inainte de 1989", considera specialistii EuroMetropola.

Pe langa mecanismul clasic al pietei cerere-oferta, aceasta majorare a preturilor mai este influentata atat de TVA- ul pe care trebuie sa il plateasca persoanele juridice la achizitionarea unei locuinte, cat si de lipsa fortei de munca in domeniul constructiilor. Alti factori care aduc modificari la valoarea de tranzactionare a apartamentelor sunt pretul materialelor de constructie si pretul terenului. "Numarul tot mai redus de terenuri disponibile atrage dupa sine o crestere a pretului pe care un viitor potential cumparator o va plati pentru achizitionarea acestui spatiu", adauga reprezentantii EuroMetropola.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: