Scandalul de evaziune fiscala din Liechtenstein s-ar putea extinde in toata Europa

Data publicarii: 26-02-2008 | International

Scandalul de evaziune fiscala ce a tensionat relatiile dintre Germania si Liechtenstein s-ar putea extinde asupra altor state europene, presa britanica descoperind o suta de cetateni bogati care aveau investitii in banca din Vaduz, transmite AFP, citata de NewsIn.

Potrivit cotidianului Financial Times, Marea Britanie a obtinut informatii cu privire la 100 de cetateni britanici bogati, care aveau investitii in banca LGT Group din Liechtenstein.

Guvernul de la Londra a obtinut, contra unei sume de 100.000 lire sterline (133.000 euro), de la acelasi informator care a furnizate documente serviciilor secrete germane, o lista ce cuprinde 100 de nume de persoane bogate britanice.

Frauda se ridica la 100 milioane lire sterline (133 milioane euro), potrivit Financial Times.

Printul mostenitor al statului Liechtenstein, Alois de Liechtenstein, a denuntat ancheta in cazul de frauda fiscala ca fiind "un atac al Germaniei", subliniind ca statul sau "este un stat suveran".

Liechtenstein nu este membru UE, fiind un teritoriu restrans situat intre Elvetia si Austria, foarte dependent de sectorul sau financiar.

Germania se pregateste sa schimbe informatiile obtinute de la un informator din Liechtenstein, cu privire la cazul de evaziune fiscala, cu alte state, a confirmat un purtator de cuvant din partea ministerului de finante german, informeaza Reuters.

Berlinul a primit deja cereri din partea Finlandei, Suediei si Norvegiei, a anuntat luni cotidianul Handelsblatt.

Fara a nominaliza statele, purtatorul de cuvant al ministerului de finante este pregatit sa faca schimb de informatii cu statele cu care are acorduri de ajutor juridic.

"Vom raspunde cererilor venite in acest sens", a declarat acesta.

Serviciile secrete germane au recunoscut ca au platit intre patru si cinci milioane euro unui informator pentru a obtine un DVD cu informatiile bancare confidentiale ale anumitor clienti din Liechtenstein.

Comisarul european pe probleme de fiscalitate, Laszlo Kovacs, a pledat in favoarea cooperarii statelor Uniunii Europene pentru lupta impotriva fraudei fiscale.

Banca LGT Bank din Liechtenstein a admis ca documentele care au intrat in posesia serviciilor secrete germane ii apartin, fiind furate de catre un fost salariat, conform unui comunicat emis de banca, citat de AFP.

Conform bancii, "persoana care a oferit aceste documente, intr-o maniera ilegala, serviciilor secrete germane este un fost salariat care a comis acest furt in 2002".

Banca, ce a anuntat la data de 15 februarie ca aceste documente au fost furate in urma cu sase ani, a precizat ca documentele detaliaza relatiile bancii cu un numar de 1.400 de clienti, dintre care 600 proveniti din Germania.

Aceste informatii au permis justitiei germane sa lanseze o ampla ancheta asupra fraudatorilor, printre care se numara si multe personalitati.

Investigatia fiscala din Germania s-a axat pe banuiala ca sute de cetateni germani bogati au facut evaziune fiscala, depunandu-si banii in banci din Liechtenstein. Investigatia a dus la eliberarea din functie a directorului general al Deutsche Post si ameninta sa faca si alte 'victime' importante.

Redactia BankNews.ro