Nimic spectaculos pe piata de fuziuni si achizitii bancare

Data publicarii: 25-07-2008 | Finante-Banci

2008 se anunta un an linistit in ceea ce priveste fuziunile si achizitiile de pe piata financiar-bancara din Romania. Doar mici evenimente au animat piata, o parte din ele fiind doar la nivel declarativ, noteaza Adevarul.

Nici viitorul nu anunta nimic spectaculos. "Piata fuziunilor si achizitiilor din domeniul financiar-bancar romanesc este foarte mica. Nu cred ca in viitor se va intampla ceva spectaculos", este de parere consultantul de investitii Bogdan Baltazar. Marii jucatori prefera dezvoltarea organica in schimbul preluarilor/fuziunilor, iar cei mici nu sunt atractivi.

Cine, ce si cum?

Dupa ce in primele luni ale anului au existat tot felul de speculatii si supozitii privind fuziunile si achizitiile dintre institutiile bancare, ultima luna a adus in prim plan si lucruri concrete. Mai exact, la jumatatea acestei luni, Raiffeisen a anuntat preluarea HVB Banca pentru Locuinte, intarind astfel pozitia de lider a Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) pe piata finantarilor in domeniul locativ. Pretul de achizitie al HVB BpL nu a fost dezvaluit, insa voci din piata nu estimeaza tranzactia la mai mult de 10 milioane de euro.

Recent, si Piraeus Bank a anuntat ca-si va intari fortele. Concret, banca a incheiat pe 17 iulie un acord de preluare a 51% din actiunile companiei cipriote Finnagan Holdings Limited, care detine firma romaneasca Capital Partners (specializata in servicii de consultanta pentru tranzactii imobiliare, intermediere de finantari, fuziuni si achizitii). Tranzactia, care urmeaza a fi incheiata in urmatoarele luni, se ridica la o valoare de 32 milioane de euro.

Extindere spre Est

BRD-Group Societe Generale, cea de-a doua banca din sistemul romanesc, a decis sa se exinda pe piata din Moldova alaturi de banca-mama Societe Generale. Astfel, institutia de credit a achizitionat in aceasta luna 20% din actiunile bancii Mobiasbanca- Group Societe Generale. Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 125 milioane de lei moldovenesti (aproximativ 8 milioane de euro).

Negocieri pentru Carpatica si Libra

Cum era si firesc, speculatiile privind anumite preluari nu au lipsit nici in acest an. Unele dintre ele au fost de natura sa faca valuri si pe piata de capital, altele au fost trecute cu vederea.

Banca Comerciala Carpatica (BCC), evaluata la aproximativ 500 de milioane de euro, este una dintre bancile romanesti care nu a fost trecuta cu vederea de posibili investitori. In ultimele doua luni au existat zvonuri potrivit carora au existat discutii privind preluarea bancii, atat cu institutia germana Commerzbank, cat si cu Banca Transilvania. Presupusa preluare a Carpatica de catre banca germana a dus, in 25 iunie, la o apreciere cu 15% a actiunilor BCC listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ulterior fiind suspendate de la tranzactionare.

Initial zvon, ulterior confirmat, La Caixa poarta discutii cu actionarii Libra Bank, privind o eventuala fuziune sau preluare. "Inca este prematur sa ne decidem asupra uneia dintre cele doua variante - fuziune sau preluare. Actionarii inca negociaza. Nimic nu este inca concret", ne-a declarat Emilian Bituleanu, presedintele Libra Bank.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: