Constructorii romani isi fac banca in trei ani
Data publicarii: 02-04-2009 | Finante-BanciFederatia Generala a Sindicatelor "FAMILIA" si Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) estimeaza ca, in 2012, vor infiinta o banca pentru constructorii romani, cu scopul de a finanta acest sector, a declarat, joi, presedintele FGS Familia, Dan Cristescu.
''Proiectul pentru o astfel de banca a constructorilor trebuie realizat in doua trepte. In acest an, ne vom ocupa de promovarea proiectui, urmand ca in trei ani s-o punem pe picioare'', a spus Cristescu.
Potrivit acestuia, capitalul necesar desfasurarii activitatii bancii va proveni din piata interna, banii fiind luati, in principal, de la constructorii romani.
Constructorii romani au primit, pana in prezent, de la Executiv doar 65% din banii datorati pentru lucrarile realizate anul trecut, a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.
"Cu toate ca Executivul a declarat ca a platit 90% din bani, putem confirma ca am primit doar 65% din aceste fonduri. Restul banilor sunt blocati la ordonatorii secundari de credite si la autoritatile locale", a declarat Laurentiu Plosceanu.
Reprezentantii patronatelor din constructii cer Guvernului sa verifice unde a ajuns restul banilor si sa achite, in cat mai scurt timp, creantele restante. In cazul in care Guvernul nu-si va plati integral datoriile, vor intra in insolventa aproximativ 20-25% din firmele de constructii de talie mica si mijlocie, potrivit estimarilor ARACO.
Guvernul si-a asumat pana in data de 15 martie plata tuturor creantelor, iar acest termen nu a fost respectat, spunea in martie presedintele ARACO. In plus, cele mai multe solicitari s-au facut in regim de urgenta, ceea ce inseamna pentru firmele de constructii maximum o luna si jumatate, doua luni, de aceea s-ar putea trece la actionarea in instanta.
Totodata, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ioan Mintas, declara recent ca firmele din constructii la care statul roman are datorii vor actiona in judecata Guvernul daca pana luni, 30 martie, nu vor fi achitate obligatiile fata de constructori.
Volumul constructiilor din Romania a inregistrat o crestere de 26%, in 2008, pana la suma de 14,3 miliarde euro, potrivit ARACO.
Laurentiu Plosceanu a afirmat, recent, ca aproximativ 280.000 de angajati din domeniul constructiilor vor fi disponibilizati, daca nu se rezolva problema finantarilor din acest domeniu. In prezent, in sectorul constructiilor lucreaza 380.000 de oameni, potrivit ARACO.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri