Germania a blocat crearea mecanismelor pentru salvarea zonei euro

Data publicarii: 03-07-2012 | International

Sase reclamatii impotriva crearii mecanismului european de stabilitate ESM (European Stability Mechanism) si a acordului de intarire a disciplinei fiscale in zona euro au fost depuse la Curtea Constitutionala a Germaniei, scrie in editia sa de luni Die Welt, citata de portalul lenta.ru.

Ambele documente fusesera aprobate de Bundestag si Bundesrat (cele doua camere ale parlamentului german) la 29 iunie. Pentru intrarea in vigoare a acestora era necesara doar semnatura presedintelui Joachim Gauck. Cu toate acestea, el a refuzat sa le promulge pana cand Curtea Constitutionala nu va examina plangerile mentionate. 

Reclamatiile au fost depuse de factiunea 'de stanga' din Bundestag, de Peter Gauweiler, membru CSU, societatea 'Mai multa democratie', de catre fostul ministru al justitiei Herta Daeubler-Gmelin si de catre expertul in drept constitutional Christoph Degenhart. 

Acestor plangeri li s-au alaturat 12.000 de persoane, inclusiv Uniunea contribuabililor germani. 

Principalul motiv invocat de reclamanti este incalcarea drepturilor parlamentului national ca urmare a instituirii ESM si a noului acord privind disciplina fiscala in UE. 

Guvernul cancelarului Angela Merkel spera ca mecanismul de stabilitate, cu un fond de 700 miliarde de euro, sa inceapa sa functioneze de la 1 iulie a.c.. In prezent, exista un fond de stabilizare de 250 miliarde de euro, dar aceste resurse financiare nu sunt suficiente pentru a salva zona euro. 

Acordul de intarire a disciplinei fiscale vizeaza prevenirea crizelor financiare in UE. Potrivit documentului, deficitul bugetar al statelor membre ale UE nu ar trebui sa fie mai mult de 0,5 la suta din PIB (Produsul Intern Brut).

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: