Comisionul ascuns din contractele de leasing. Toate firmele din România îl practică

Data publicarii: 09-05-2014 | Finante-Banci
O întreagă industrie financiară din România abuzează de o practică condamnată recent de Curtea Europeană de Justiţie. Firmele de leasing cer clienţilor să plătească rata exclusiv  în lei, la un curs impus, deşi finanţările sunt acordate în euro.

Companiile de leasing din România acordă doar teoretic finanţări în euro pentru că, în realitate, ele încasează ratele de la clienţi exclusiv în lei, la un curs impus şi întotdeauna mai dezavantajos decât cele mai bune cotaţii disponibile la casele de schimb valutar. Exact această practică a fost catalogată recent ca abuzivă de către Curtea Europeană de Justiţie în urma unei întrebări puse de o instanţă maghiară.

Singura diferenţă este că, în cazul ungurilor, era vorba despre bănci care au acordat credite în franci elveţieni dar care îşi obligau clienţi să achite ratele în forinţi la un curs impus. Folosindu-se de statutul de Insitutuţii Financiare Nonbancare, firmele de leasing îşi motivează strategia prin faptul că pe teritoriul României nu pot fi încasate facturi decât în lei, nu şi în alte monede.

Este însă o explicaţie care nu poate sta în picioare atât timp cât singurul lucru pe care firmele de leasing ar trebui să îl facă pentru a permite clienţilor să-şi plătească ratele în moneda în care a fost acordată finanţarea este să îşi deschidă un cont în euro la o bancă din România. Ar fi un lucru cu atât mai firesc cu cât majoritatea firmelor de leasing din România sunt arondate unor grupuri bancare iar clienţii achită ratele la respectivele bănci.

Companiile de leasing nu au însă niciun motiv pentru a a accepta plata în euro a ratelor atât timp cât încasarea acestora la un curs impus le aduce câştiguri suplimentare.

Continuarea, pe Economica.