Prețurile de transfer și implicațiile fiscale

Data publicarii: 03-07-2014 | Finante-Banci

în contextul mediului economic actual, caracterizat printr-o puternică globalizare, în care marile grupuri îÈ™i desfășoară activitatea în diverse țări prin intermediul sucursalelor È™i filialelor, problematica preÈ›urilor de transfer devine din ce în ce mai stringentă È™i în România, nu numai prin prisma implicaÈ›iilor fiscale, dar È™i prin impactul pe care acestea îl au asupra fluxurilor de trezorerie, deciziilor investiÈ›ionale sau asupra indicatorilor de performanță ai societăților.

1.    PreÈ›urile de transfer È™i principalele implicaÈ›ii fiscale generate de aplicarea principiului preÈ›ului de piață asupra contribuabililor

în conformitate cu prevederile Codului fiscal, două întreprinderi sunt părÈ›i afiliate dacă:

(i)    Una dintre ele deÈ›ine, în mod direct sau indirect, inclusiv deÈ›inerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă întreprindere; sau

(ii)    O persoană terță deÈ›ine, în mod direct sau indirect, inclusiv deÈ›inerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot  atât la prima întreprindere, cât È™i la a doua.

Ca regulă generală, potrivit legislaÈ›iei valabile în acest moment, tranzacÈ›iile între părÈ›ile afiliate trebuie efectuate la preÈ›ul de piață. în caz contrar, autoritățile fiscale sunt îndreptățite să ajusteze suma veniturilor sau a cheltuielilor persoanelor juridice române, după cum este necesar, pentru a reflecta preÈ›ul de piață al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacÈ›iilor. în plus, pot fi evaluate È™i obligaÈ›ii suplimentare privind impozitul pe profit, precum È™i penalități pentru plata cu întârziere.

Normele de aplicare a Codului fiscal menÈ›ionează faptul că ajustările vor fi realizate atât în cazul tranzacÈ›iilor cu parÈ›i afiliate străine, cât È™i cu părÈ›i afiliate române. De asemenea, tranzacÈ›iile întreprinse între entități afiliate române fac È™i ele obiectul reglementărilor preÈ›urilor de transfer.

Autoritățile fiscale române nu pot reclasifica o tranzacÈ›ie È™i nu pot reconsidera veniturile È™i cheltuielile părÈ›ilor afiliate dacă tranzacÈ›iile reflectă preÈ›ul de piață, i.e. dacă preÈ›ul este stabilit în aceleaÈ™i condiÈ›ii în care entitățile ar fi fost independente. în schimb, au dreptul să ajusteze veniturile sau cheltuielile părÈ›ilor afiliate, astfel încât tranzacÈ›iile dintre părÈ›ile afiliate să reflecte valoarea de piață. Trebuie specificat faptul că astfel de ajustări pot fi făcute doar în scopuri fiscale (i.e. nu vor fi făcute È™i ajustări contabile).

în plus, Codul de procedură fiscală stipulează faptul că, în vederea stabilirii preÈ›urilor de transfer, contribuabilii care desfășoară tranzacÈ›ii cu părÈ›ile afiliate au obligaÈ›ia ca, în baza solicitării autorităților fiscale (de obicei în timpul unei inspecÈ›ii fiscale), să pregătească È™i să prezinte, în anumite intervale de timp, un dosar al preÈ›urilor de transfer. ConÈ›inutul acestui dosar a fost introdus prin Ordinul nr. 222/2008 cu privire la conÈ›inutul documentaÈ›iei preÈ›urilor de transfer.

în cazul neprezentării dosarului preÈ›urilor de transfer, contribuabilii trebuie să plătească amenzi (între RON 12.000 È™i RON 14.000). în plus, preÈ›urile de piață vor fi estimate de către autoritățile fiscale pe baza informaÈ›iilor generale disponibile cu privire la tranzacÈ›ii similare, ca medie aritmetică a preÈ›urilor a trei tranzacÈ›ii similare. ObligaÈ›iile de plată adiÈ›ionale privind impozitul pe profit, rezultate din estimarea sau din ajustările preÈ›urilor de transfer, fac obiectul cotei generale de 16% È™i a majorărilor de întârziere aferente.

Trebuie în plus precizat faptul că în acest moment există un proiect de lege ce vizează modificarea Ordinului 222 / 2008.

SURSA: Capital.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: