Erste vine la bursa din Bucuresti dupa actiunile SIF

Data publicarii: 08-05-2007 | Finante-Banci

Listarea grupului austriac la BVB ar putea reprezenta primul pas catre preluarea actiunilor BCR detinute de SIF. Listarea BCR ar putea fi compromisa, informeaza Cotidianul. Actionarul majoritar al celei mai mari banci din Romania se listeaza, anul acesta, la Bursa de Valori Bucuresti, spune purtatorul de cuvint Erste Bank, Ionut Stanimir. Intrarea grupului austriac pe piata de capital romaneasca ar urma sa se desfasoare dupa acelasi model utilizat la listarea grupului pe bursa din Cehia. "Ca o remarca personala va pot spune ca se va utiliza, cel mai probabil, modelul de la Praga. Este vorba despre o listare secundara", sustine Stanimir.

Mai precis, Erste nu va face o oferta publica initiala si nici o majorare de capital. "Avind in vedere ca Erste este listata pe alte burse, ea va intra direct pe BVB, cu actiunile pe care le are. Nu va mai emite alte titluri", a explicat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Preluarea participatiei Societatilor de Investitii Financiare la Banca Comerciala Romana ar putea fi motivatia listarii Erste la Bucuresti. Mai precis, banca austriaca va avea posibilitatea efectuarii unui schimb de titluri cu SIF, in contextul in care actiunile sale vor fi listate la Bucuresti, ca si cele ale SIF. "Cred ca listarea la Bucuresti este actiunea premergatoare unui schimb de titluri BCR cu SIF-urile", spune brokerul Adrian Simionescu. Iar cei de la SIF nu ar refuza o oferta buna. "Care este problema? Daca primim o oferta corecta, ne vom gindi si sintem dispusi sa facem un astfel de schimb", ne-a spus Pavel Szel, presedintele SIF4. Cele cinci SIF-uri detin impreuna mai mult de 30% dintre actiunile BCR. Desi si-a manifestat intentia de a prelua acest pachet, Erste Bank nu a reusit inca acest lucru.

Desi stipulata in contractul de privatizare, listarea BCR ar putea deveni imposibila dupa listarea Erste. Cu pachetul de 30% al SIF, banca austriaca va detine o cota de peste 90% la BCR, situatie in care regulile bursei nu mai permit listarea. "Listarea BCR va fi afectata de listarea in prealabil a Erste", ne-a spus brokerul Razvan Pasol. "Termenul stabilit pentru listarea BCR nu va fi afectat, BCR nu va mai fi, probabil, listata deloc", ne-a explicat Iulian Panait. Potrivit contractului de privatizare incheiat de AVAS, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR la Bursa de Valori Bucuresti in termen de trei ani de la preluarea pachetului majoritar al bancii.

Pentru SIF, paritatea corecta va fi, cel mai probabil, mai buna decit cea oferita angajatilor BCR. "Corect ar fi sa ne ofere mai mult decit au dat angajatilor. Nu pot sa dezvalui un pret corect, insa nu ne pot da mai putin decit angajatilor in contextul in care BCR a crescut de atunci", spune Petre Pavel Szel. Brokerul Adrian Simionescu apreciaza ca Erste va lista aproximativ 10-15% din actiuni la Bursa din Bucuresti. "Spun asta pentru ca acest procent ar fi o paritate corecta pentru actiunile detinute de SIF la BCR", explica Simionescu. In aceste conditii, paritatea actiune Erste/actiune BCR care ar putea fi oferita SIF este de 1/2 in contextul in care SIF detin 30% din BCR.  

Salariatii BCR sint primii care vor cistiga din listarea grupului austriac. De altfel, motivatia in sine a listarii vizeaza tot angajatii bancii. "Ne vom lista la Bucuresti pentru a ne tine promisiunea facuta angajatilor. In acest fel, cei care au ales sa schimbe titluri BCR cu actiuni Erste vor avea un acces mai facil la tranzactionare", ne-a spus purtatorul de cuvint al Erste. La finele anului trecut, Erste Bank a lansat o oferta pentru preluarea  actiunilor angajatilor BCR (8% din capitalul social).

Oferta continea trei variante din care angajatii puteau alege. In primul rind, ei puteau vinde pe numerar la o valoare de aproximativ 25 de ori mai mare decit pretul de achizitie (7,65 euro/titlu fata de 0,3 euro). A doua varianta era preschimbarea titlurilor BCR cu actiuni Erste la o paritate de sase actiuni BCR pentru una Erste Bank. A treia varianta era preschimbarea actiunilor si, mai apoi, vinzarea imediata a pina la 50% din detineri catre Erste. Mai mult de doua treimi au ales varianta preschimbarii. Astfel, angajatii BCR au ajuns sa detina 1% din capitalul social al Erste, dar nu pot vinde actiunile inainte de listarea Erste in Romania.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: