Doua credite pe aceeasi casa

Data publicarii: 11-05-2007 | Finante-Banci

Mai multe banci din Romania ofera posibilitatea instituirii unei a doua ipoteci pe imobil, noteaza Cotidianul. Daca aveti deja o locuinta cumparata prin credit ipotecar si intentionati sa faceti un imprumut care necesita garantii, exista posibilitatea de a folosi imobilul ca a doua ipoteca. Mai multe banci din Romania, printre care BCR, HVB Tiriac, Raiffeisen CEC si MKB Romexterra, accepta ipoteci de rangul doi pe post de garantie la credit.

"Daca v-au crescut veniturile, vreti sa faceti un imprumut de uz personal si aveti deja o ipoteca, BCR ofera posibilitatea de a garanta creditul de nevoi cu locuinta deja ipotecata", ne-au spus reprezentantii BCR. Cea mai mare banca din Romania accepta ipoteci de rangul II doar in situatia in care imobilul este ipotecat tot in favoarea BCR. Situatia se repeta si la CEC, cu o deosebire. "Daca valoarea locuintei creste din momentul primei ipotecari, la a doua ipoteca luam in considerare diferenta de pret", spun cei de la CEC.

La HVB Tiriac, conditia fundamentala este aceea ca pretul locuintei sa fi crescut substantial fata de prima ipoteca, iar veniturile solicitantului sa fi crescut cu cel putin 50%. "Clientul isi poate ipoteca imobilul pina la momentul la care suma tuturor creditelor pentru care se constituie aceasta garantie este de 75% din valoarea ipotecata", spune Adrian Chira, director de retail la HVB Tiriac, citat de Banking News. MKB Romexterra accepta o a doua ipoteca si pentru clientii altor banci. "Banca noastra accepta ipoteca si pentru non-clienti, insa doar in cazul creditelor de refinantare", ne-au spus reprezentantii bancii. Prin produsele MKB Romexterra, se pot refinanta credite de consum prin Favorit Plus si credite ipotecare prin creditul ipotecar.

Si a treia banca din sistem lucreaza cu ipoteci duble. "Raiffeisen Bank poate acorda doua credite pe aceeasi ipoteca. Daca este vorba de acelasi solicitant pentru ambele credite, se accepta si ipoteca de rang II", ne-au spus cei de la Raiffeisen. Documentele pe care bancile le solicita sint aceleasi ca la un credit normal la care se adauga contractul de ipoteca de rangul I.

Cotidianul