Se pregateste un concurent pentru cardurile Visa si MasterCard

Data publicarii: 14-05-2007 | Finante-Banci

Un grup de banci europene si-a continuat discutiile confidentiale cu scopul de a crea un card bancar paneuropean, destinat sa concureze Mastercard si Visa Europe in tranzactiile transfrontaliere, se arata intr-un document obtinut de agentia Reuters. Bancile ar fi, se spune, nemultimite de eventualitatea ca Maestro si MasterCard sa devina prestatarii de servicii bancare dominanti din Europa, se arata in documentul consultantului Lafferty Group.

Bancile implicate in aceste negocieri ar fi Societe Generale, Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank, UniCredit, ABN Amro, ING si Rabobank.

Pana acum insa niciuna dintre aceste institutii nu a facut o declaratie oficiala cu privire la acest proiect.

Uniunea Europeana tocmai a adoptat noi dispozitii pentru crearea unui spatiu unic de plata in euro (SEPA, Single Euro Payments Area), care i-ar permite unui client sa trimita sau sa primesca bani prin transferuri transfrontaliere, in orice moneda a Uniunii Europene si prin intermediul unui singur cont bancar.

Scopul acestui proiect este acela de a crea un sistem de plata unic pentru UE, care sa permita crearea unei concurente reale intre intermediarii finaciari si, in consecinta, scaderea costurilor pentru clientela.

Sistemele nationale ale conturilor de debit vor fi inlocuite printr-un sistem unic pentru UE pana in 2010, insa pana la aceasta ora, Maestro a castigat un avans important pentru a asigura acest tip de servicii la nivelul UE.

Bancile europene se tem ca un astfel de serviciu, fundamental, sa nu fie dominat de o firma americana precum Maestro, care deja detine o cota de piata dominanta in uniunea Europeana. Aceasta grija este impartasita si de Comisia Europeana.

Ghiseul Bancar