Bancile de locuinte sunt pe cale sa piarda sustinerea statului

Data publicarii: 22-05-2007 | Finante-Banci

Ministrul Laszlo Borbely spune ca bugetul nu mai poate suporta acordarea subventiilor pentru clientii acestor institutii, noteaza Adevarul. Adus de bancile austriece, sistemul "bauspar" a adunat peste 100.000 de clienti in Romania, in mai putin de trei ani. Din constructie, sistemul se bazeaza pe banii de la stat, care sa stimuleze economisirea in randul celor care vor sa se imprumute. Dar, acum, subventiile sunt mici, astfel ca bancile ar putea gasi noi variante de stimulare a clientilor.

Statul ar putea renunta in urmatorii ani sa mai acorde subventii pentru sistemul de economisire-creditare locuinte. Perspectiva a fost evocata, la sfasitul saptamanii trecute, de ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely. "Nu stiu cat va mai rezista bugetul de stat pentru acordarea acestor subventii. In Ungaria, deja s-a stopat subventionarea pentru bauspartkassen", a spus ministrul la o conferinta da afaceri romano-maghiara desfasurata la Baile Felix.

"Va veni si la noi momentul in care se va trage linie si, pentru contractele deja existente, se va merge mai departe, iar pentru celelalte nu se va mai da subventie", a adaugat Laszlo Borbely.

Bancherii spun ca perspectivele sunt foarte bune

Lansat in Germania, in urma cu 50 de ani, sistemul bauspar a revolutionat finantarile pentru imobiliare. El se bazeaza pe stimularea economisirii pentru obtinerea unui credit "suportabil", care sa nu impovareze bugetul personal.

In acest moment, statul acorda, printr-o lege din 2004, prime anuale de 120-150 de euro celor care apeleaza la sistemul de economisire-creditare. In plus, Banca Nationala acorda o derogare bancilor pentru locuinte de la constituirea rezervelor minime obligatorii.

"Suntem convinsi ca statul roman nu va renunta la incurajarea economisirii in cadrul sistemului bauspar, datorita multiplelor avantaje pe care le ofera acest sistem imbunatatirii standardelor locative si in realizarea obiectivelor macroeconomice, prin incurajarea economisirii, reducerea inflatiei si a deficitului de cont current", a declarat, pentru "Adevarul", Petre Tulin, presedintele HVB Banca petru Locuinte (HVBBpL).

Acesta spune ca produsele de tip bauspar incep sa aiba succes si in Romania, dovada fiind dublarea numarului de clienti ai HVBBpL in primele patru luni ale anului in curs, fata de perioada similara din 2006. In acelasi timp, sumele economisite s-au triplat in perioada ianuarie-februarie 2007 fata de aceeasi perioada din 2006.

Si Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte ( RBL), apreciaza ca produsele bauspar au perspective foarte bune in Romania. "Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ functioneaza cu succes in multe tari din Europa - Germania, Austria, Cehia, Slovacia. Cifrele raportate de bancile de locuinte din tarile respective arata acest lucru. Noi credem ca acest sistem poate functiona foarte bine si in Romania, desi aceste produse au inceput sa fie vandute mult mai tarziu decat in alte state mai dezvoltate, declara Ionut Costea, presedintele RBL.

Integral in Adevarul