BERD finanteaza cu 10 milioane euro prin CEC micile afaceri din sate
Data publicarii: 25-05-2007 | EconomieBanca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) imprumuta Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), cu 10 milioane euro, pentru cresterea sectorului privat la sate, inclusiv dezvoltarea creditelor pentru microintreprinderi si IMM-uri in Romania, a informat BERD. Finantarea, facuta in cadrul unui program comun al BERD si Uniunii Europene, pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), va fi folosita pentru acordarea de credite de pana la 125.000 de euro fermelor si micilor intreprinderi din satele din Romania, arata BERD. Maturitatea creditului este de cinci ani, a precizat banca.
Finantarea va fi completata cu suma de 1,5 milioane euro de la Comisia Europeana (CE). Comisia Europeana acorda CEC si un program de asistenta tehnica, pentru sustinerea creditarii micilor afaceri. Din grantul de 1,5 milioane euro de la UE, 400.000 euro vor fi folositi pentru asistenta tehnica, care sa ajute CEC sa implementeze aceasta facilitate, dar si IMM-urile din zonele rurale. In plus, mai exista si un bonus de performanta pentru CEC de 1,1 milioane euro, a mai spus Gacek.
CEC va folosi imprumutul de la BERD ca sa isi solidifice baza de imprumuturi pentru afacerile private inregistrate in orasele din Romania care nu au mai mult de 50.000 de locuitori. Astfel, IMM-urile vor avea mai mult acces la finantari, ca sa isi extinda afacerile.
Printre proiectele ce pot fi finantate se numara proiecte de investitii, inclusiv pentru lucrari civile, achizitii de echipamente, servicii sau active nefiananciare folosite in scop productiv.
Directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek, a spus ca acesta este primul imprumut destinat zonelor rurale aranjat de BERD in Romania. "Canalizarea finantarii prin intermediul CEC, institutie care are o prezenta regionala puternica si o buna acoperire la sate, va avea un impact major asupra cresterii competitivitatii intreprinderilor locale, prin acces mai bun la finantare", a adaugat Hildegard Gacek.
Seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Donato Chiarini, a spus ca aceasta finantare va ajuta afacerile private din sectorul rural romanesc si va contribui la cresterea unei economii de piata dezvoltata pe deplin pe tot teritoriul tarii. "Comisia Europeana va continua sa sustina astfel de initiative in Romania", a adaugat Chiarini.
CEC-ul, institutie infiintata in anul 1864, are clienti foarte variati in Romania, de la persoane fizice, la antreprenori, IMM-uri si mari companii. CEC este una dintre cele mai mari banci comerciale din Romania, care are o noua strategie dedicata IMM-urilor.
"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a adus noi confruntari pentru sectorul bancar romanesc", a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.
"CEC a dezvoltat o cooperare fructuoasa cu BERD in ultimii ani, iar strategia noastra este sa contruim mai departe pe aceasta baza. Asistenta tehnica acordata de Uniunea Europeana in cadrul programului pentru IMM-uri este foarte utila in ceea ce priveste transferul de cunostinte catre angajatii nostri din zone cum ar fi analiza creditelor, marketingul si vanzarile, la fel ca si marcarea creditelor", a adaugat Ghetea.
"Acest imprumut va consolida pozitia noastra in sectorul creditelor pentru IMM-uri, cu un accent distinct asupra clientilor inregistrati in satele din Romania, care vor putea folosi mai bine reteaua noastra extinsa de subsidiare, care are cea mai larga acoperire la sate dintre toate bancile romanesti", a mai spus seful CEC. Presedintele CEC a mentionat ca unul dintre motivele pentru care CEC nu a putut concura de la egal la egal cu celelalte banci din piata a fost si lipsa de valuta, in condtiile in care clientii cereau astfel de produse.
Ghetea a mentionat ca, tocmai de aceea, creditul de 10 milioane euro semnat joi cu BERD este important pentru ca da bancii posibilitatea sa capete experienta pe acest segment. CEC abordeaza piata IMM-urilor pentru ca, in prezent, nu sunt suficiente produse si sercicii care sa acopere acest segment. "Clientela pe care o tintim noi, cea rurala si din orasele cu mai putin de 50.000 locuitori reprezinta 63% din populatia tarii", a mai spus Ghetea.
El a mentionat ca, pe termen lung, CEC vrea sa devina un real competitor pe segmentul pietei bancare la nivel de retail, IMM, agrobusiness si, in curand, chiar de corporatii. "Vom avea si valente de banca universala, fara a avea pretentia ca suntem specializati", a mai spus Ghetea.
Programul de finantare pentru IMM-uri al UE si BERD sustine dezvoltarea si cresterea afacerilor, prin facilitarea accesului la finantare. In cadrul acestui proiect regional, care se desfasoara in 11 tari, BERD a alocat 1.111,5 milioane de euro, de la lansarea programului in 1999 si pana in prezent, iar Comisia Europeana a acordat granturi din cadrul programului Phare, de 148,3 milioane euro.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori din Romania si a alocat peste 3,47 miliarde euro in peste 194 de proiecte desfasurate in aceasta tara.
BERD, care este detinuta de 61 de tari si de doua institutii interguvernamentale, asista tarile din Europa centrala si din centrul Asiei in tranzitia de la economiile planificate la economia de piata.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere