Ultimele stiri si informatii din Economie
-
Deloitte Romania isi consolideaza practica de servicii fiscale, prin promovarea a patru angajati in functiile de directori
În procesul de consolidare a practicii de servicii fiscale, Deloitte România a decis promovarea a patru angajați în funcții de directori începând cu luna septembrie a acestui an (2023). Cei patru sunt Ana Săbiescu, Daniel Grigore, Loredana Ilea, respectiv Simona Mergeani.
-
Analiză sectorială EY România: Randamentele așteptate de investitori înregistrează evoluții fluctuante, în contextul creșterii ratelor de dobândă de politică monetară și ale nivelurilor inflației în Europa
Potrivit unei analize recente realizate de EY România, majoritatea industriilor continuă să înregistreze o scădere a costului capitalului. Această tendință a fost constatată încă din a doua parte a anului 2021 și continuă să se manifeste și în prezent. Pe de altă parte, evoluțiile diferă în funcție de sectorul analizat cu această ocazie.
-
EY România: E-Factura – următorul pas spre digitalizarea fiscală în România
La finele lunii iulie 2023, Consiliul UE a aprobat derogarea privind adoptarea e-Factura generalizată în România cu aplicabilitate pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026. Este așteptată legislația națională prin care trebuie stabilite cel puțin data de la care intervine obligația e-Factura și categoriile de operatori economici care trebuie să se conformeze noilor reguli.
-
EY România: Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile intră în vigoare la 30 noiembrie 2023. Cele mai importante aspecte de luat în considerare - punct de vedere
Conform prevederilor legale, sistemul SGR (de garanție returnare) trebuie să devină funcțional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023. Începând cu această dată, conform legii, consumatorii vor plăti o garanție de 0,50 lei la cumpărarea oricărei băuturi îmbuteliate. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul îl va putea duce la unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți pentru a primi valoarea garanției plătite inițial.
-
Studiu Deloitte: increderea in evolutia economiei isi revine dupa caderea abrupta de anul trecut, insa in ritm mai lent decat dupa criza financiara globala
Conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, încrederea în evoluția economiei a început să își revină după 12 luni de scădere care au urmat declanșării războiului din Ucraina. Astfel, ponderea celor care anticipează o evoluție pozitivă a economiei și o îmbunătățire a climatului economic a crescut de la doar 3% în decembrie 2022 la peste 15% în prezent.
-
Schneider Electric va moderniza și automatiza întreaga rețea de distribuție electrică de medie tensiune a Serbiei
La începutul lunii august 2023, Schneider Electric a semnat un contract de furnizare a echipamentelor de medie tensiune și de software management al rețelei cu scopul de a moderniza rețeaua de distribuție electrică de medie tensiune a Serbiei. Proiectul presupune modernizarea rețelei la nivel național și are ca scop îmbunătățirea fiabilității acesteia astfel încât să fie reduse atât întreruperile de curent cât și durata acestora.
-
Studiu Deloitte: organizatiile din domeniul serviciilor financiare incep sa inregistreze progrese in implementarea noului regulament UE privind rezilienta operationala digitala, DORA
Companiile din industria serviciilor financiare au înregistrat în ultima perioadă progrese semnificative în ceea ce privește implementarea modificărilor menite să asigure conformarea cu noile regulamente UE și anume Legea privind reziliența operațională digitală (DORA).
-
Opinie Deloitte: Amnistia fiscala in cazul tichetelor cadou – procedura pentru anularea sau recuperarea sumelor
S-au creat multe divergențe în ultimii ani în ceea ce privește tichetele cadou, inspectorii fiscali integrându-le de multe ori, atunci când proveneau de la alte persoane decât de la angajatori, în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor.
-
Opinie Deloitte: Procedura simplificata si termen prelungit pentru sponsorizari. Ce trebuie sa stie companiile interesate?
Procedura prin care companiile din România pot direcționa 20% din impozitul pe profit către organizații non-profit a fost recent simplificată. Astfel, începând cu rezultatele financiare obținute anul trecut, această facilitate este mai ușor de aplicat.
-
EY România - Andra Caşu, Partener: Schimbul de informaţii transfrontalier şi controalele comune - doi piloni de bază în combaterea evaziunii fiscale
Ca membră a Uniunii Europene, România, continuă să își actualizeze, modernizeze și integreze legislația fiscală națională în contextul comunitar. Mai mult, la tabloul complex al datelor, informațiilor și raportărilor fiscale pe care companiile din țara noastră trebuie să le asigure în prezent, contribuie totodată și tehnologizarea și digitalizarea în ritm alert.
-
Studiu Deloitte: Opt din zece companii din Romania se asteapta la un impact mare al reglementarilor in domeniul economiei circulare, iar 70% considera ca alocarile de stat nu sunt suficiente
Conform raportului Deloitte „Economia circulară. Percepția și stadiul implementării în România” realizat în rândul companiilor de pe piața locală din retail, industria prelucrătoare, construcții sau imobiliare, 80% din companii se așteaptă la un impact mare și foarte mare pe termen scurt și mediu ca urmare a celor mai recente reglementări interne și europene din domeniul economiei circulare. De asemenea, 7 din 10 respondenți consideră că alocările de stat nu sunt suficiente.
-
Cushman & Wakefield: Europa Centrală și de Est beneficiază de relocarea activităților de producție din Asia, generând oportunități și pentru piața de logistică și industrială din România InboxSearch for all messages with label Inbox
Potrivit raportului EMEA Nearshoring 2023 realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield, Europa Centrală și de Est și inclusiv România va beneficia de relocarea activităților de producție din piețele asiatice, zona centrală și de est a continentului fiind aleasă datorită costurilor mai reduse față de Europa de Vest, în special cu forța de muncă.
-
Studiu Deloitte: companiile din Romania si din regiune estimeaza ca raportarea fiscala digitala va ajuta la eficientizarea controalelor, dar va oferi autoritatilor acces sporit la situatiile lor financiare
Potrivit studiului Deloitte Central Europe Tax Technology Report realizat în 15 țări din regiunea Europei Centrale și De Est inclusiv România, noile cerințe de raportare fiscală în sistem digital implementate de autorități vor duce la eficientizarea controalelor în următorii trei până la cinci ani, lucru remarcat de un procent de 75% din companiile participante. Pe de altă parte, 62% din respondenți sunt de părere că aceste noi sisteme de raportare vor oferi de asemenea autorităților un acces sporit la situațiile financiare și contabile ale contribuabililor.
-
Cushman & Wakefield Echinox: Afacerile cumulate ale marilor rețele de retail au crescut cu 16,3% în 2022 vs 2021, avans peste rata medie anuală a inflației; vânzările de cosmetice, îmbrăcăminte și cele din restaurante și cafenele au crescut cel
Potrivit studiului Romania Retail Snapshot 2023 realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox în acest an, marile rețele de retail au înregistrat în anul 2022 o cifră de afaceri cu aproape 16,3% mai mare decât în anul precedent. Studiul a fost realizat pe baza rezultatelor financiare a 114 companii din 12 domenii diferite, toate segmentele analizate înregistrând creșteri față de anul 2021 în ceea ce privește cifra de afaceri. Cele mai mari creșteri au fost astfel raportate pe segmentul cosmeticelor (32,9%), restaurante și cafenele (32,5%) respectiv fashion (24,5%). Printre alte domenii analizate cu această ocazie regăsim DIY, Articole Sportive, Încălțăminte, Articole pentru Copii, Bijuterii, Home & Deco, Electro-IT, Magazine Specializate.
-
Comunicat de presă: eJobs România, cifră de afaceri de aproape 15 milioane de euro anul trecut, în creștere cu 50% față de 2021
Conform datelor oficiale publicate chiar de către companie, eJobs a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 15 milioane de euro. 2022 a devenit astfel cel mai bun an din istorie pentru eJobs România, cu o creștere de 50% față de anul anterior, 2021. Totodată, în 2022 au fost publicate pe platforma eJobs nu mai puțin de 420.000 de joburi, cifră care consemnează și o revenire a pieței muncii după perioada pandemiei de Covid-19.
-
Opinie Deloitte: Romania impune noi obligatii de raportare fiscala pentru multinationale. Ce trebuie sa stie companiile vizate?
La data de 1 septembrie 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 2048 care implementează Directiva UE cu privire la raportarea țară cu țară. Acesta a adus modificări semnificative pentru companiile care activează în țara noastră, anumite multinaționale fiind obligate să furnizeze informații detaliate cu privire la activitățile lor, impozitele plătite și profiturile obținute în fiecare țară în care operează.