Prima masina care foloseste biocombustibil va fi utilizata de ministrul mediului
Data publicarii: 25-05-2007 | AutoMinistrul mediului va folosi, timp de un an, o masina care utilizeaza combustibilul E85, carburant ce contine 85% bioetanol si 15% benzina, oferita spre folosinta gratuita de Saab Augusta Motors prin contract de comodat, cu ocazia lansarii, pe piata romaneasca, a primei masini de acest tip.
"Ma bucur ca sunt primul roman care va folosi ca masina de serviciu un autoturism care contribuie la un trend de care Romania are nevoie. Sper ca, in acest fel, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile sa ofere un exemplu in utilizarea mijloacelor de transport ecologice", a declarat, vineri, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi.
De asemenea, ministrul de resort a apreciat momentul lansarii pe piata romaneasca a primei masini care functionaeza pe baza de biocombustibil drept unul "inedit, pentru ca anticipeaza obligativitatea introducerii pe piata a doua procente de biocombustibil din totalul de combustibil produs".
In acest sens, Attila Korodi a amintit de obligatiile asumate de Romania in acest sens. Astfel, potrivit ministrului mediului, procentul de biocombustibil de pe piata din Romania va trebui sa fie de 5,75 pana in 2010 si de zece pana in 2020.
Totodata, oficialul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a explicat ca, pentru indeplinirea acestor obiective, pionul principal il reprezinta agricultura romaneasca. "Romania are o agricultura care poate sa asigure tarii, dar si Europei sansele pentru a ajunge, in anul 2020, la tintele stabilite", a explicat ministrul Korodi. "Trebuie sa acordam atetia cuvenita zonei rurale, care reprezinta deopotriva materia prima, dar si un spatiu unde se vor crea locuri de munca", a mai aratat oficialul MMDD.
Nu in ultimul rand, acesta a precizat ca folosirea biocombustibilului reprezinta un instrument "in lupta impotriva schimbarilor climatice".
Intrebat care este solutia pentru pentru alimentarea masinilor cu biocombustibili (in Romania nu exista pe piata combustibili alternativi), Atiila Korodi a spus ca in 2007 vor intra in functiune primele linii de productie pentru biocombustibili.
La randul sau, directorul general al Saab Romania, Horatiu Ionescu, si-a exprimat speranta ca premiera lansata de compania pe care o reprezinta sa ofere un impuls si pentru ceilalti producatori auto pentru adoptarea acestui tip de autoturisme. "Saab este primul producator auto care a are masini cu o motorizare turbo pe etanol", a punctat oficialul SAAB:
Masina pe care ministrul mediului o va folosi ca autoturism de serviciu a fost oferita spre folosinta gratuita de catre Saab Ministerului Mediului, prin contract de comodat, incheiat pe perioada de un an. Compania va asigura, de asemenea, pe durata contractului, biocombustibilul necesar functionarii.
Masina Saab 9-5 Bio Power are un consum urban de 12,6 l/100 km, extra-urban de 6,9 l/100 km si combinat de 9 l/100 km, emisiile specifice oficiale medii de CO2 ale masinii fiind de 214 g/km.
Potrivit reprezentantilor Saab, modelul Bio Power ofera putere mai mare cu 30 CP (180 CP) si o puetere reala mai mare cu 40 Nm (280Nm) decat echivalentul pe benzina. Masina functioneaza, de asemenea, si numai pe baza de combustibili fosili, dar la o putere mai redusa.
Pretul CIP al masinii este de 28.900 euro (94.624 lei), iar pretul DDP ajunge la 34.391 euro (112.603 lei).
Lansarea pe piata din Romania a primei masini pe baza de biocombustibil a fost facuta de Saab Augusta Motors, cu sprijinul revistei de mediu Green Report.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă
- Studiu Deloitte: cheltuielile de sarbatori se mentin, in acest sezon, la nivelul de anul trecut, chiar daca 73% dintre cumparatori se asteapta la scumpiri, iar 37% au o situatie financiara mai precara
- Studiu Deloitte: companiile din majoritatea sectoarelor directioneaza mai mult de jumatate din bugetul de marketing catre activitati din mediul digital
- Bringo, cel mai nou chirias al cladirii Eminescu Offices dezvoltat de Akcent Development
- EY România: Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? - punct de vedere