25 de panouri solare pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie
Data publicarii: 01-08-2007 | LifestyleCu o investitie de 20.000 euro fiecare roman poate obtine energie electrica pentru consumul intregii familii fara sa faca economie, noteaza Gandul. In plina vara, la un pas de seceta hidrologica, cand se vorbeste tot mai mult de problemele cu care se confrunta Hidroelectrica, in Romania nu s-a livrat in sistemul national nici macar un kilowatt produs cu ajutorul instalatiilor solare. Mai mult chiar, din 2005 incoace, Transelectrica nu a acordat niciun certificat verde pentru producatorii de energie solara, semn ca acestia nu exista.
Daca marii producatori nu se arata interesati de aceasta sursa alternativa de energie, consumatorii par sa se orienteze spre astfel de investitii, chiar daca la acest moment sunt considerate mult prea costisitoare si greu de amortizat. Avantajul major este acela ca panourile solare nu produc gaze cu efect de sera si nu sunt poluante.
De precizat ca, cu ajutorul panourilor solare se obtine doar curent continuu, fiind nevoie de aparate speciale (invertoare) pentru a-l transforma in curent alternativ, identic cu cel de la priza. Cine vrea neaparat sa aiba curent in casa produs cu ajutorul panourilor fotovoltaice, in primul rand, trebuie sa se asigure ca sta intr-o zona a tarii propice. Pentru aceasta este suficient sa consulte harta zonelor cu potential in acest sens, care poate fi furnizata de autoritatile care se ocupa de gestionarea energiei alternative.
Al doilea lucru care trebuie avut in vedere sunt dispozitivele pe care vrem sa le alimentam cu energia solara. Investitia pentru un sistem cu o putere instalata de 5KW (consumul mediu al unei gospodarii de dimensiuni mari) se cifreaza in jurul valorii de 20.000, suma ce include panourile fotovoltaice - intre 25 si 40 de astfel de panouri, invertorul si acumulatorul. Pentru o locuinta de vacanta se gasesc sisteme fotovoltaice si la 4.300 de euro, care inseamna 2 panouri. La acesti bani, puteti baga in priza un ventilator, un calculator, un televizor, o antena de satelit, un aparat radio alaturi de care mai puteti aprinde 4-5 becuri. Importatorii de astfel de solutii recomanda ca necesarul de energie electrica sa nu se asigure doar cu ajutorul panourilor electrice, ci si cu turbine eoliene pentru situatiile in care afara este innorat.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?