Cand ajunge variabila, dobanda fixa se dubleaza
Data publicarii: 22-08-2007 | Finante-BanciDaca astazi va expira perioada cu dobinda fixa, la unele banci din Romania dobinda la credit se poate dubla, noteaza Cotidianul. In Romania, majoritatea bancilor aplica dobinzi variabile mai ales pentru creditele ipotecare contractate pe termen lung. Aceleasi banci ofera insa la inceput o perioada intre unu si doi ani cu dobinda fixa. Diferenta dintre dobinda fixa si cea variabila (mult mai importanta pentru costul total al creditarii) este de cele mai multe ori semnificativa ajungind la unele banci sa fie egala cu dublul valorii initiale.
Monopolul dobinzilor variabile este explicat de banci in doua feluri: fie concurenta impune practicarea dobinzilor variabile, fie o face instabilitatea dobinzilor interbancare. De regula, dobinda variabila este calculata prin adaugarea unei marje la valoarea dobinzii medii la depozitele plasate de banci (BUBOR pentru lei si EURIBOR pentru euro). Aceasta marja trebuie sa fie stipulata in contractul de credit la fel cum banca trebuie sa va informeze de fiecare data cind dobinda scade sau creste ca urmare a variatiilor BUBOR sau EURIBOR.
Alte banci, cum este si cazul Raiffeisen, prefera sa aplice o dobinda revizuibila, caz in care banca isi rezerva dreptul de a modifica dobinda in functie de evolutia pietei bancare. Asadar, Raiffeisen ofera doua posibilitati pentru creditul ipotecar in euro: dobinda fixa primul an si apoi revizuibila sau dobinda direct revizuibila. "Dobinda revizuibila poate fi modificata de banca in functie de evolutia pietei", spun reprezentantii banci.
Poate cel mai complicat, dar si cel mai personalizat sistem de calcul al dobinzii variabile il gasim la BRD. "Pentru creditele ipotecare in euro cu avans mai mare sau egal cu 20% contractate pe o perioada intre 10 si 20 de ani, dobinda variabila se calculeaza potrivit formulei EURIBOR.
3 luni+2,5%", spune Traian Traicu, purtatorul de cuvint al bancii. Astfel ca, daca de astazi ati epuizat perioada de un an cu dobinda fixa (5,75% pentru cazul expus mai sus), veti avea o dobinda mai mare cu 1,4%, adica 7,15% in conditiile in care EURIBOR 3 luni era 4,656.
In mod logic, dobinda se modifica la fiecare trei luni, in functie de evolutia EURIBOR. Pentru un credit pe mai mult de 20 de ani, cu avans mai mare de 20%, dobinda variabila va fi de 7,4%, diferenta raminind insa constanta in conditiile in care si dobinda fixa este de 6%. La un avans mai mic de 20%, pe o perioada intre 10 si 20 de ani, dobinda fixa pe primul an este 6%, iar cea variabila este astazi 7,4%. Pentru avans mai mic de 20% si perioada de acordare de peste 20 de ani avem o dobinda fixa de 6,25% si una variabila de 7,65%.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?