Bugetul pentru 2008 va include criterii de eficienta a functionarilor publici
Data publicarii: 23-08-2007 | Finante-BanciBugetul pentru 2008 va fi construit pe criterii de eficienta care vor raporta rezultatele muncii functionarilor publici la volumul cheltuielilor, al dotarilor si al numarului de persoane deservite, in acest scop Finantele urmand sa faca in septembrie un audit la ordonatorii primari de credite.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, dupa sedinta de guvern, ca va introduce in constructia bugetara de anul viitor si criterii de eficienta pentru functionarii publici, criterii care vor evalua eficienta muncii celor care lucreaza in administratie raportat la costuri. "Vom pune functionarul public fata in fata cu efortul Romaniei ca el sa isi faca treaba si cu rezultatele muncii lui, cu eficienta", a afirmat Vosganian.
Ministrul a spus ca au fost sesizate discrepante intre ministere, dar si intre autoritatile locale atunci cand au fost evaluate in baza criteriilor de eficienta si a dat ca exemplu o analiza facuta asupra functionarilor din administratiile locale. "Exista intre judete, si ma refer la cele mai eficiente si la cele mai putin eficiente, o discrepanta de unu la trei", a precizat Vosganian, adaugand ca in baza acestei analize i-a propus premierului Tariceanu ca, in septembrie, Finantele sa faca un audit la ordonatorii principali de credite (cum ar fi: ministere, Parlament, Presedintie n.r.).
"Vom face un control la ordonatorii primari de credite pentru a vedea de unde apar aceste disfunctionalitati", a spus Vosganian. Acesta a aratat ca de la an la an cheltuielile cu pregatirea profesionala a functionarilor au crescut de trei ori, unul dintre motive fiind cresterea numarului de deplasari in afara localitatii de resedinta. "Vom introduce in lege obligativitatea de a face pregatirea profesionala in localitate pentru ca disciplina si eficienta bugetara se incadreaza in viziunea liberala", a conchis ministrul.
Introducerea unor criterii de eficienta reprezinta "o cotitura in constructia bugetara a Romaniei" si ar trebui sa fie "adevarata dezbatere a acestei toamne", a apreciat Vosganian. Ministrul a sustinut ca aceasta problematica are impact asupra dezvoltarii viitoare a Romaniei si nu problemele populiste care duc la dezbateri sterile promovate de unii politicieni.
Referindu-se tot la eficienta cheltuirii banilor publici, ministrul a mai declarat ca nu i se pare normal ca unele persoane sa traiasca din venitul minim garantat si sa astepte ajutor de la stat, in ciuda faptului ca locuiesc in judete cu un somaj scazut si in care angajatorii se plang de lipsa personalului.
In acelasi context, Vosganian a mai amintit ca lipsa normativelor in administratia locala a permis infiintarea multor comune care, la randul lor, solicita finantare bugetara.
Potrivit schitei de buget pentru 2008, deficitul bugetar va fi in suma de 11,8 miliarde lei, in 2008, reprezentand 2,7% din PIB, in crestere cu 1,1 miliarde fata de acest an, in timp ce veniturile vor ajunge la 171,3 miliarde, de la 144 miliarde lei in acest an, iar cheltuielile vor fi majorate la 183,2 miliarde de la 155,3 miliarde lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?