Bugetul pentru 2008 va include criterii de eficienta a functionarilor publici
Data publicarii: 23-08-2007 | Finante-BanciBugetul pentru 2008 va fi construit pe criterii de eficienta care vor raporta rezultatele muncii functionarilor publici la volumul cheltuielilor, al dotarilor si al numarului de persoane deservite, in acest scop Finantele urmand sa faca in septembrie un audit la ordonatorii primari de credite.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, dupa sedinta de guvern, ca va introduce in constructia bugetara de anul viitor si criterii de eficienta pentru functionarii publici, criterii care vor evalua eficienta muncii celor care lucreaza in administratie raportat la costuri. "Vom pune functionarul public fata in fata cu efortul Romaniei ca el sa isi faca treaba si cu rezultatele muncii lui, cu eficienta", a afirmat Vosganian.
Ministrul a spus ca au fost sesizate discrepante intre ministere, dar si intre autoritatile locale atunci cand au fost evaluate in baza criteriilor de eficienta si a dat ca exemplu o analiza facuta asupra functionarilor din administratiile locale. "Exista intre judete, si ma refer la cele mai eficiente si la cele mai putin eficiente, o discrepanta de unu la trei", a precizat Vosganian, adaugand ca in baza acestei analize i-a propus premierului Tariceanu ca, in septembrie, Finantele sa faca un audit la ordonatorii principali de credite (cum ar fi: ministere, Parlament, Presedintie n.r.).
"Vom face un control la ordonatorii primari de credite pentru a vedea de unde apar aceste disfunctionalitati", a spus Vosganian. Acesta a aratat ca de la an la an cheltuielile cu pregatirea profesionala a functionarilor au crescut de trei ori, unul dintre motive fiind cresterea numarului de deplasari in afara localitatii de resedinta. "Vom introduce in lege obligativitatea de a face pregatirea profesionala in localitate pentru ca disciplina si eficienta bugetara se incadreaza in viziunea liberala", a conchis ministrul.
Introducerea unor criterii de eficienta reprezinta "o cotitura in constructia bugetara a Romaniei" si ar trebui sa fie "adevarata dezbatere a acestei toamne", a apreciat Vosganian. Ministrul a sustinut ca aceasta problematica are impact asupra dezvoltarii viitoare a Romaniei si nu problemele populiste care duc la dezbateri sterile promovate de unii politicieni.
Referindu-se tot la eficienta cheltuirii banilor publici, ministrul a mai declarat ca nu i se pare normal ca unele persoane sa traiasca din venitul minim garantat si sa astepte ajutor de la stat, in ciuda faptului ca locuiesc in judete cu un somaj scazut si in care angajatorii se plang de lipsa personalului.
In acelasi context, Vosganian a mai amintit ca lipsa normativelor in administratia locala a permis infiintarea multor comune care, la randul lor, solicita finantare bugetara.
Potrivit schitei de buget pentru 2008, deficitul bugetar va fi in suma de 11,8 miliarde lei, in 2008, reprezentand 2,7% din PIB, in crestere cu 1,1 miliarde fata de acest an, in timp ce veniturile vor ajunge la 171,3 miliarde, de la 144 miliarde lei in acest an, iar cheltuielile vor fi majorate la 183,2 miliarde de la 155,3 miliarde lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online