Cum se manipuleaza piata de capital
Data publicarii: 27-08-2007 | Finante-BanciIlegalitatile care se comit pe piata de capital le dau batai de cap anchetatorilor. Desi fac parte dintr-o categorie speciala a infractiunilor si nu tin zi de zi capul de afis al ziarelor, infractiunile din acest domeniu afecteaza mediul romanesc de afaceri. Practic, tot ce se dicteaza pe piata de capital influenteaza economia nationala. Pe baza investigatiilor efectuate in dosarele pe care le au in lucru, in colaborare cu procurorii de la DIICOT, Directia Generala de Combatere a Marii Criminalitati Organizate din cadrul IGPR spune ca una dintre metodele folosite in ilegalitati este manipularea.
Acest lucru duce la modificarea artificiala a preturilor actiunilor pe piata Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in scopul obtinerii de castiguri pe piata derivatelor: Bursa Monetar-Financiara si cea de Marfuri. Pentru a intelege mai bine cum stau lucrurile, ofiterii specialisti din IGPR ne-au explicat pas cu pas cum decurg afacerile oneroase. Totul incepe, evident, cu inducerea in eroare a investitorilor. "Efectuarea de tranzactii sau lansarea de ordine de tranzactionare care presupun procedee fictive sau orice alta forma de inselaciune ori diseminarea de informatii prin mass-media, inclusiv Internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea sa dea semnale false, constituie manipulare.
Aceste informatii induc in eroare asupra instrumentelor financiare, in conditiile in care persoana care a diseminat informatia stia sau trebuia sa stie ca informatia este falsa", ne-au precizat anchetatorii din cadrul IGPR. Tot manipulare a pietei se numeste si atunci cand au loc tranzactii sau sunt lansate ordine de tranzactionare care dau sau sunt in masura sa dea indicatii false sau inselatoare cu privire la oferta, cererea sau pretul instrumentelor financiare. Aceste fapte ilegale pot sa si mentina, prin actiunea uneia sau mai multor persoane, pretul instrumentelor financiare la un nivel anormal sau artificial.
Psihologia publicului investitor
In majoritatea cazurilor, infractiunile de acest gen sunt comise de unii reprezentanti ai unor societati comerciale sau responsabili din cadrul unor institutii publice (administratori ori directori executivi), care, intrand in posesia unor informatii privilegiate (ca de exemplu operatiuni de majorare a capitalului social din reevaluarea mijloacelor fixe), trec la initierea unor tranzactii pentru ei.
Mai mult decat atat, se practica si incheierea de tranzactii pentru altii prin care se achizitioneaza importante pachete de actiuni inainte ca aceste informatii sa devina publice. De regula, spun anchetatorii, aceste informatii influenteaza semnificativ pretul la care se tranzactioneaza actiunile pe piata.
In ceea ce priveste manipularea, fenomenul este prezent atat la bursele de marfuri, cat si la cele de valori. "Ori de cate ori are loc o crestere sau o scadere brusca a preturilor exista temerea ca ar fi vorba despre o manipulare", ne-a declarat unul dintre ofiterii specialisti care investigheaza neregulile de pe piata de capital.
Potrivit aceleiasi surse, manipularea este favorizata de cresteri sau scaderi majore de preturi, profitand de psihologia publicului investitor.
Pare banal, dar totul se speculeaza, pornind de la optimismul omului de afaceri si mergand pana la panica. Daca preturile cresc, manipulatorul actioneaza pentru extragerea cresterii, iar daca ele scad, el actioneaza pentru o scadere si mai mare. Astfel, el poate vinde mai scump unele actiuni si poate cumpara mai ieftin altele.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?