Unele supermarket-uri inca trateaza romanii drept cobai
Data publicarii: 28-08-2007 | LifestyleGreenpeace a lansat luni campania de piata impotriva organismelor modificate genetic (OMG) prin publicarea sondajului de opinie care arata ca 67% dintre romani refuza categoric sa consume alimente modificate genetic (MG) si a primei editii a Ghidului Consumatorului pentru Alimentele Modificate Genetic. "Nimeni nu doreste sa fie cobai pentru OMG. Era de asteptat ca si in Romania, la fel ca in celelalte tari din UE, consumatorii sa refuze sa manance alimente MG. Rezultatele sondajului de opinie comandat de Greenpeace arata ca vasta majoritate a romanilor respinge categoric alimentele MG din farfurii si doreste ca acestea sa dispara de pe rafturile magazinelor alimentare", a spus Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace.
Greenpeace a chestionat in cursul acestui an supermarket-urile care opereaza in Romania pentru a afla in interesul consumatorilor care dintre acestea vand alimente MG si care nu. Rezultatele publicate astazi in cadrul primei editii a ghidului consumatorului pentru alimentele MG [2] ofera raspunsurile supermarket-urilor sub forma unor liste verzi/orange/rosii.
Lista verde:
-
Billa
-
Kaufland
-
Plus
-
Profi
Lista orange:
-
Carrefour
-
Metro
-
Selgros
-
Penny
-
XXL
Lista rosie:
-
Auchan
-
Artima
-
CORA
-
La Fourmi
-
Mega Image
Supermarket-urile care garanteaza ca nu vand alimente MG nici in marcile proprii si nici in cele furnizate de alti producatori apar pe lista verde a ghidului (Billa, Kaufland, Plus, Profi). Cele care pot garanta absenta OMG doar pentru propriile marci se regasesc in lista orange (Carrefour, Metro, Selgros, Penny, XXL). Acele supermarket-uri care nu au putut sau nu au dorit sa garanteze ca nu vand alimente MG sunt prezente pe lista rosie a ghidului (Auchan, Artima, CORA, La Fourmi, Mega Image).
"Este imbucurator faptul ca exista deja supermarket-uri care sunt receptive la dorinta romanilor de a se lipsi de alimentele MG, insa este revoltator ca exista inca altele care pot vinde asemenea alimente impotriva vointei consumatorilor. Ne-am saturat de culturile ilegale cu plante MG si cu atat mai mult de prezenta lor in mancarea noastra. Este timpul ca toate supermarket-urile sa fie sensibile fata de vointa majoritatii si sa adopte o politica de vanzari fara OMG in alimentele noastre!", a incheiat Paun.
In perioada imediat urmatoare Greenpeace va continua dialogul cu supermarket-urile si va desfasura activitati de informare in randul consumatorilor in legatura cu politica acestor supermarket-uri cu privire la vanzarea de alimente MG in vederea extinderii listei verzi.
Greenpeace cere supermarket-urilor care opereaza in Romania sa se supuna vointei romanilor si sa garanteze imediat ca vand alimente fara OMG pentru a proteja sanatatea oamenilor si a mediului.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?