Piata petrolului din Romania este controlata de straini
Data publicarii: 29-08-2007 | EconomieCea mai mare parte a pietei petrolului din Romania este controlata de companiile straine. Prin vanzarea actiunilor Rompetrol, pe piata autohtona nu mai exista nicio companie cu capital majoritar romanesc. Atat extractia cat si rafinarea petrolului sunt dictate acum de statul austriac si cel kazah. Analistii economici spun ca romanii ar putea avea de suferit daca cele doua companii nu ar mai fi interesate de piata autohtona.
In 2004, prin privatizarea societatii Petrom, zacamintele de titei si gaze naturale din tara noastra au trecut sub proprietatea austriecilor de la OMV. Acum, vanzarea celor 75% din compania Rompetrol a facut ca si rafinaria Petromidia sa fie controlata de straini.
Daca petrolul din kazahstan va fi destinat pietei din romania atunci ar fi un avantaj. Daca - din contra - acest petrol va merge exclusiv in afara Romaniei, atunci tara noastra va trebui sa importe cantitatea necesara de produse rafinate, benzina si motorina, pentru a-si acoperi consumul.
Influente negative pot veni dintr-o zona, asemenea experientei anterioare cu SNP Petrom in ceea ce priveste tariful la gaze. Pot fi niste decizii ale companiei care pot afecta consumatorii, in sensul maririi preturilor.
Petromidia este singura unitate de profil de la Marea Neagra si opereaza aproximativ 5 milioane de tone de titei pe an. Pentru pachetulul de 75% din actiunile Rompetrol, compania KazMunaiGaz a platiti 2,7 miliarde de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?