Iaurtul Danone nu e toxic oficial, dar are dioxina
Data publicarii: 29-08-2007 | LifestyleAutoritatea Veterinara a ridicat sechestrul pus asupra a 40.000 de iaurturi suspecte, pentru ca testele au aratat ca nu exista risc pentru sanatate, iar producatorul va decide daca reintroduce produsele in comert, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Veterinare, Radu Roatis. "Conform buletinelor de analiza transmise de Laboratorul de referinta din Ungaria, in urma interpretarii rezultatelor putem comunica faptul ca in toate probele din care s-au prelevat si s-au facut analizele continutul de dioxina este sub limita prevazuta. Practic vorbim despre 0,22 picograme pe gram iar limita prevazuta admisibila este de 3 picograme pe gram", a spus Roatis.
ANSVSA a informat, saptamana trecuta, ca a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea cu dioxina a ingredientelor folosite la fabricarea produselor. Autoritatea Veterinara a trimis probe prelevate de la iaurturi Laboratorului Comunitar de Referinta de la Budapesta.
Compania Danone, producatorul loturilor suspecte, a informat ca a fabricat un singur lot de produse folosind mai multe containere de fructe dintre care doar unul are legatura cu alerta europeana privind contaminarea ingredientului guma de guar cu dioxina.
Consumul pe termen lung al dioxinei are efecte devastatoare
Consumul pe termen lung al dioxinei in doze care depasesc zece picograme pe kilogram pe corp de om conduce la tulburari hormonale si favorizeaza aparitia cancerului de san si a celui de prostata, a declarat directorul Institutului de Chimie Alimentara, Gheorghe Mencinocopschi.
"In cazul consumului de dioxina in doze care depasesc limita de toxicitate de zece picograme, adica o miime de miliardime de gram, pe kilogram pe corp de om este grav afectat ficatul, sistemul nervos si pielea. In ceea ce priveste consumul dioxinei pe termen lung, in doze care nu depasesc limita de toxicitate mentionata, acesta provoaca tulburari hormonale si determina cancerul de prostata si cel de san", a explicat directorul Institutului de Chimie Alimentara pentru NewsIn.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?