Iaurtul Danone nu e toxic oficial, dar are dioxina
Data publicarii: 29-08-2007 | LifestyleAutoritatea Veterinara a ridicat sechestrul pus asupra a 40.000 de iaurturi suspecte, pentru ca testele au aratat ca nu exista risc pentru sanatate, iar producatorul va decide daca reintroduce produsele in comert, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Veterinare, Radu Roatis. "Conform buletinelor de analiza transmise de Laboratorul de referinta din Ungaria, in urma interpretarii rezultatelor putem comunica faptul ca in toate probele din care s-au prelevat si s-au facut analizele continutul de dioxina este sub limita prevazuta. Practic vorbim despre 0,22 picograme pe gram iar limita prevazuta admisibila este de 3 picograme pe gram", a spus Roatis.
ANSVSA a informat, saptamana trecuta, ca a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea cu dioxina a ingredientelor folosite la fabricarea produselor. Autoritatea Veterinara a trimis probe prelevate de la iaurturi Laboratorului Comunitar de Referinta de la Budapesta.
Compania Danone, producatorul loturilor suspecte, a informat ca a fabricat un singur lot de produse folosind mai multe containere de fructe dintre care doar unul are legatura cu alerta europeana privind contaminarea ingredientului guma de guar cu dioxina.
Consumul pe termen lung al dioxinei are efecte devastatoare
Consumul pe termen lung al dioxinei in doze care depasesc zece picograme pe kilogram pe corp de om conduce la tulburari hormonale si favorizeaza aparitia cancerului de san si a celui de prostata, a declarat directorul Institutului de Chimie Alimentara, Gheorghe Mencinocopschi.
"In cazul consumului de dioxina in doze care depasesc limita de toxicitate de zece picograme, adica o miime de miliardime de gram, pe kilogram pe corp de om este grav afectat ficatul, sistemul nervos si pielea. In ceea ce priveste consumul dioxinei pe termen lung, in doze care nu depasesc limita de toxicitate mentionata, acesta provoaca tulburari hormonale si determina cancerul de prostata si cel de san", a explicat directorul Institutului de Chimie Alimentara pentru NewsIn.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Cum pot companiile să transforme provocările transparenței salariale în avantaje competitive
- Studiu Revolut: Unul din trei români a pierdut bani după ce au urmat sfaturi din mediul online neverificate. 16% au pierdut până la 1.000 de euro din această cauză
- Timișorenii, nota 7,58 la testul „Siguranța Online
- Studiu Deloitte: în ciuda incertitudinii actuale, investitorii din Europa Centrală privesc cu optimism ultimele luni ale anului
- Directiva UE privind transparenta salariala – de cand produce efecte si ce informatii pune la dispozitia angajatilor
- RomInsolv lansează Evoloo, prima aplicație digitală de prevenire a insolvenței din România
- Generația Z din România rescrie regulile investițiilor: mai puțin imobiliare, mai mult piețe de capital
- Break-urile își mențin relevanța: aproape o cincime din vânzările online de mașini din Europa
- Stup, trei ani de sprijin pentru antreprenori: peste 800 de afaceri lansate în România
- Revolut Bank o numește pe Florina Moisei în rolul de Country Manager al sucursalei din Romania
- Majoritatea marilor investiții imobiliare în derulare sunt construite pe foste platforme industriale, multe orașe din țară oferind încă astfel de oportunități
- Reff & Asociatii | Deloitte Legal isi consolideaza echipa prin promovarea a 23 de avocati incepand din luna septembrie 2025
- EY România anunță șase noi directori în departamentul de Asistență Fiscală și Juridică și în cel de Audit și Servicii Conexe
- Deloitte Romania a asistat ROCA Investments in preluarea pachetului de 20% din actiunile Grupului Adrem
- Allianz-Țiriac a acoperit costuri de aproape 16 milioane de lei pentru riscurile petrecute în vacanțe și deplasări în afara țării în primele șase luni din 2025