Tariceanu: Economia tarii poate fi afectata de cresterile salariale
Data publicarii: 17-09-2007 | EconomieEconomia tarii poate fi afectata daca nivelul salariilor depaseste productivitatea, iar sistemul de invatamant trebuie tratat cu maturitate si responsabilitate, a declarat, sambata, la Harsova, prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a atras atentia cadrelor didactice de la liceul teoretic Ioan Cotovu din Harsova ca economia tarii poate fi afectata de cresterile salariale.
"Riscam sa naruim ce am construit cu migala in ultimii trei ani, daca nivelul salariilor depaseste productivitatea. (...) Vom avea grija in continuare de invatamant, dar trebuie sa avem maturitate si responsabilitate". a spus premierul, precizand ca situatia actuala economica este foarte buna.
Seful Executivului a facut apel la profesori sa inteleaga ca o economie sanatoasa este una cu o inflatie foarte scazuta. "Noi tindem spre o inflatie sub 3%, in conditiile acestea vom avea si cresterei de salarii, dar nu mai pot fi ca in anii `90, cu doua cifre. Ele trebuie sa fie in acord cu cresterea economica", a mai spus premierul.
Costurile cu forta de munca pe piata romaneasca au crescut in al doilea trimestru al acestui an cu 23,4% fata de acelasi interval din anul trecut, ritm care plasa Romania pe locul al doilea in Uniunea Europeana (UE), dupa Letonia, potrivit unor statistici publicate, miercuri, de Eurostat.
Astfel, in al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, costurile cu forta de munca au crescut in Romania cu 23,4%, pe primul loc situandu-se Letonia, unde costurile au inregistrat o crestere cu peste 30%. Urmatoarele tari in care cheltuielile au inregistrat cresteri mari au fost Lituania (21,6%) si Estonia (18,7%).
Cele mai temperate cresteri ale cheltuielilor cu forta de munca s-au inregistrat in cel de-al doilea trimestru al anului in Germania (1,2%), Suedia (2,3%) si Finlanda ( 2,6%).
Statistica data publicitatii de Eurostat mai arata ca in Uniunea Europeana (UE27) cheltuielile cu forta de munca au crescut, in total cu 3,2%, in perioada aprilie-iunie, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce in primul trimestru al anului cresterea a fost de 3,6%.
Cele doua componente majore ale costurilor cu forta de munca sunt salariile si alte venituri care se acorda angajatilor (prime, bonusuri) si alte costuri care nu implica plata salariilor. In UE27, cheltuielile cu salariile au crescut cu 3,3%, iar cheltuielile care nu tin de plata salariilor au crescut cu 2,5%. In primul trimestru al anului, majorarile au fost de 3,8%, respectiv 2,7%.
Referitor la majorarile cheltuielilor cu salariile, cele mai temperate cresteri s-au inregistrat in Malta (0,3%), la polul opus situandu-se Letonia, cu o majorare de 31,6%. Costurile care nu implica plata salariilor au scazut cu 0,8% in Germania, in timp ce cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Letonia, unde aceste costuri au avansat cu aproape o treime.
Domeniile in care costurile cu forta de munca au crescut cel mai mult au fost industria (cu 3,2%) si constructiile si serviciile (3,3%).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online