Romania ramane cea mai corupta tara din UE

Data publicarii: 27-09-2007 | Economie

Indicele de perceptie a coruptiei arata ca si pe anul 2006 Romania se mentine pe ultimul loc in UE, urmata de Bulgaria, noteaza Cotidianul. Tara noastra a fost cotata pe anul 2006 cu un indice de perceptie a coruptiei (IPC) de 3,7 dintr-o scara de la 1 la 10, a facut ieri public Transparency International Romania (TI-Ro). Desi in 2006 Romania a inregistrat fata de anul precedent o crestere cu 0,6 puncte, ea continua sa fie perceputa ca tara cu nivelul cel mai ridicat de coruptie din Uniunea Europeana, media statelor care fac parte din UE fiind de 6,51. Totusi, statele din zona Romaniei si care sint in afara UE ne intrec in coruptie. Astfel, Rusia are un IPC de 2,3, iar Serbia, de 3,4.

"Problemele interne cu care se confrunta Romania in planul coruptiei sint legate de justitie, afaceri interne si, pe plan secundar, de crima organizata", a spus Victor Alistar, director executiv la TI-Ro. "Este necesar sa existe un sistem judiciar independent, astfel incit sa se evite influenta politicului, sa existe coduri deontologice si reglementari disciplinare pentru magistrati, precum si masuri de spalare a banilor", a adaugat Iulia Cospanaru, director de programe la TI-Ro. Indicele de perceptie a coruptiei este lansat anual de Transparency International Romania si a vizat anul acesta 180 de tari.

Indicele se bazeaza pe datele despre coruptie din rindurile expertilor, analistilor si oamenilor de afaceri, care pot fi sub forma de sondaje, rapoarte, alte surse. IPC claseaza tarile cu un punctaj de la 1 la 10: cu cit punctajul tinde spre 1, cu atit perceptia asupra coruptiei este mai mare, iar cu cit se apropie de 10, cu atit coruptia este perceputa ca fiind mai mica.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: