Peste un milion de persoane au aderat intr-o luna la pilonul II
Data publicarii: 18-10-2007 | Finante-BanciPeste un milion de persoane au semnat pentru unul din fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) in prima luna de la startul campaniei de aderare, ceea ce reprezinta aproximativ un sfert din piata, declarat miercuri, presedintele arbitrului pensiilor private, Mircea Oancea.
"Dupa aceste doua raportari, desi nu avem inca datele oficiale privind prelucrarea datelor, stim ca au aderat peste un milion de participanti, dintr-un potential de patru milioane. Nu avem inca cifrele exacte, dar suntem pe aproape", a spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"Ramane de vazut daca in aceste patru luni de zile vom avea o aderare de peste 80%, insa credem ca vom depasi trei milioane si jumatate de participanti inca de la inceput in fondul de pensii administrate privat", a adaugat el.
Numarul de acte de aderare semnate pana la 1 octombrie raportate de jucatorii de pe piata pensiilor private obligatorii a fost de 457.415, potrivit arbitrului pensiilor private.
"Numarul celor inscrisi pana acum este normal, avand in vedere numarul de agenti de marketing care sunt autorizati, respectiv 230.000 avizati de catre comisie, si numarul mare de administratori de fonduri de pensii private, 17 in momentul de fata si al 18-lea fond este in curs de autorizare", a mai declarat Oancea.
Pe data de 17 ianuarie se va depune ultimul raport de catre administratori de pensii pe pilonul II.
"Cine nu si-a ales un fond, va fi distribuit de Casa de Pensii prin programul de alocare, care este constituit pe doua criterii de baza, criterui de gen si criteriul de varsta. Pe aceste criterii se fac patru urne si se ia pe rand din fiecare si se aloca la fonduri", a mai spus presedintele arbitrului pensiilor private.
Intr-un clasament al celor mai cautate companii de administrare pe pilonul II in primele doua saptamani, pe primul loc se situeaza ING Fond de Pensii SA, cu 247.420 de participanti (54% din piata), urmat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, cu 64.622 de participanti (14,1%), si de Generali Fond de Pensii SA, cu 31.003 de participanti (6,8%).
"Primii bani vor intra in sistem dupa ce se termina acest program de aderare initiala. Dupa programul facut de noi, va urma ca pana la sfarsitul lunii ianuarie sa se faca si alocarea aleatorie. Persoanele care au fost alocate de catre Casa de Pensii vor fi instiintate de catre administratorii unde au fos alocati, ca au devenit participanti la fondul respectiv si in luna urmatoare, se vor vira de catre Casa de Pensii, la fiecare fond, primele contributii, care sunt din acele contributii individuale, care sunt incasate la trezoreria publica. Deci cel mai devreme, in luna martie 2008 vor intra primii bani in sistem", a afirmat Oancea.
Potrivit presedintelui arbitrului pensiilor private, dupa prima luna de aderare, se vor face si estimari privind aderarea pe zone si categorii de varsta, iar pana acum, aderarea s-a facut fara incalcari flagrante ale legii.
CSSPP a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii), AIG (AIG Fond de Pensii), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii - Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii) si Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii) si Zepter Fond de Pensii, ultima companie nu a primit inca avizul CSSPP pentru fondul sau de pensii.
Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optional pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput luni, 17 septembrie, si dureaza patru luni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI