Cea mai valoroasa companie din lume este din China

Data publicarii: 06-11-2007 | International

PetroChina a devenit cea mai valoroasa companie din lume, depasind compania americana Exxon, dupa succesul repurtat de oferta publica initiata de statul chinez la bursa din Shanghai, potrivit BBC News. Valoarea actiunilor companiei chineze de stat a crescut luni de aproape trei ori (de la 16,7 yuani, la 43,9 yuani, adica la 4,07 euro), ducand valoarea companiei la aproape 1.000 miliarde de dolari, de doua ori peste cea a Exxon Mobile (488 miliarde de dolari).

In timp ce unii analisti spun ca valoarea companiei este supralicitata deoarece a avut parte de tranzactii speculative pe bursa, alte voci justifica aceasta crestere pe baza dorintei nestavilite a investitorilor de a intra in China.

Luna trecuta, PetroChina depasea compania General Electric, beneficiind de cresterea pretului la barilul de petrol. In octombrie, PetroChina ajungea la o valoare de piata de 434 milioane de dolari.

Compania chineza lasa in urma planurile companiei rusesti Gazprom, care anunta in aprilie ca doreste sa devina in maximum zece ani cea mai mare companie pe plan mondial, cu o capitalizare de piata de 1.000 de miliarde de dolari.

Resurse noi

PetroChina, fondata in 1999, este principalul producator asiatic de petrol si gaze, fiind listata pana acum la bursele din Hong Kong si New York. Compania are 450.000 de angajati, iar in martie 2007 a anuntat descoperirea in golful Bohai (Marea Galbena, aproape de Beijing) a unui zacamant de petrol considerat ca fiind cea mai importanta sursa de energie a Chinei in urmatorii zece ani.

Zacamantul din estul Chinei dispune de rezerve de 2,2 miliarde de barili de petrol, fiind cel mai mare descoperit de China in ultimii zece ani. China importa 2,9 milioane de barili pe zi, iar din zacamant s-ar putea extrage 200.000 de barili pe zi.

Cele mai mari companii din lume:

  • PetroChina: 1.000 miliarde $
  • Exxon Mobil: 488 miliarde $
  • General Electric: 407,5 miliarde $
  • Microsoft: 46,71 miliarde $
  • British Petroleum: 250 miliarde $

Sursa: BBC News/Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: