FMI recomanda Romaniei sa supravegheze cresterea salariilor si sa intareasca bancile
Data publicarii: 13-11-2007 | Finante-BanciFondul Monetar International (FMI) recomanda Romaniei sa coreleze cresterea salariilor la productivitate si sa isi intareasca sistemul bancar, ca sa evite problemele care ar putea aparea in creditare, potrivit unui raport publicat luni.
FMI a recomandat autoritatilor politice din tarile europene emergente sa isi intareasca sistemele financiare si sa creasca flexibilitatea pietelor muncii si de capital, ca sa isi reduca volatilitatea, in contextul convergentei economiilor lor cu cele occidentale.
Reprezentantii FMI recomanda Romaniei sa isi inaspreasca politicile macroeconomice. Romania ar trebui sa duca o politica salariala care sa supravegheze majorarea salariilor, sustinuta de cresterea productivitatii, arata raportul "Regional Economic Outlook" publicat de FMI.
FMI recomanda Romaniei sa isi creasca standardele de prudentialitate, sa isi directioneze eforturile ca sa indeparteze problemele din creditarea bancara, asociate, de exemplu, alocarilor riscante, imprumuturilor in valute neacoperite prin operatiuni de tip hedging, comportamentului imprudent al bancilor in ce priveste finantarea sau exploziilor din sectorul imobiliar.
Raportul FMI mai recomanda identificarea conditiilor de capital specifice sectorului bancar si majorarea lor cand este nevoie si instituirea unui sistem de supraveghere care sa aiba in vedere riscurile si perspetivele.
FMI mai aratase, in 2 octombrie, ca politica fiscala a Romaniei are nevoie de o planificare pe termen mediu, pentru ca ar ierarhiza si ar disciplina politicile economice, mai ales in contextul incertitudinilor politice, potrivit declaratiilor sefului misiunii FMI in Romania, Albert Jaeger.
Reactia generata de politicile fiscale si salariale din sectorul public, deficitul de cont curent in crestere si turbulentele pietelor financiare internationale sunt motive de ingrijorare pentru evolutia economiei romanesti, avertizase, pe 2 octombrie, seful misiunii FMI in Romania, Albert Jaeger.
"Un deficit de cont curent de aproape 14% in 2007 este un deficit extern foarte mare", declarase seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Albert Jaeger.
Economia romaneasca se poate confrunta cu riscuri generate de politicile fiscale si de cele salariale din sectorul public. "Am fi sperat ca aceste politici sa se fi inclinat impotriva vantului", a mai spus Jaeger, la conferinta de presa organizata cu ocazia incheierii misiunii Fondului in Romania.
Politicile salariale din sectorul public accentueaza riscurile de supraincalzire, mai ales pe piata muncii, a mai aratat, in 2 octombrie, seful misiunii FMI.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI