Ecofin a adoptat amendamente ce simplifica legea impozitarii pe acumularile de capital
Data publicarii: 12-02-2008 | Finante-BanciConsiliul ministrilor de finante ai Uniunii Europene (UE), Ecofin, a adoptat, marti, unele modificari ce simplifica directiva 69/335 cu privire la impozitele indirecte aplicate acumularilor de capital, fapt comentat pozitiv de catre Comisia Europeana (CE), potrivit unui comunicat al CE.
Consiliul ministrilor de finante ai UE, Ecofin, a adoptat o serie de modificari ale directivei 69/335, cu privire la impozitele indirecte aplicate acumularilor de capital, prin care se simplifica legea si se asigura ca restructurarile nu vor fi impozitate.
Impozitul pe capital reprezinta o taxa indirecta impusa unor contributii de capital si operatiuni de restructurare a unor companii, mai arata comunicatul CE, precizand ca doar sapte dintre cele 27 de tari membre ale UE mai folosesc aceasta masura fiscala.
"Ma bucur foarte mult ca Ecofin a aprobat aceste modificari, care reprezinta o simplificare importanta a unei legi comunitare foarte complicate", a declarat comisarul european pentru impozite si uniune vamala, Laszlo Kovacs.
"Reglementarile au fost clarificate si au o noua structura. In acelasi timp, ne-am asigurat ca operatiunile de restructurare, ca si transferurile de companii intre statele membre nu vor fi impozitate", a adaugat Kovacs.
Modificarile legislative au fost adoptate ca urmare a problemelor aparute la nivel de interpretare a legii. Astfel, structura directivei a fost schimbata complet, pentru a reflecta amendamentele mai vechi, cu scopul final de a elimina impozitul pe capital, dar si cu o serie de concesii privitoare la pierderile implicate de o astfel de decizie.
Directiva se refera, in prezent, atat la operatiunile de restructurare care prevad o majorare de capital, cat si la cele care nu implica asa ceva.
Modificarile adoptate de Ecofin prevad, totodata, acordarea de provizioane care se aplica restructurarilor prin contributii de active sau prin schimb de actiuni, ambele tipuri de restructurari fiind scutite de plata impozitului pe capital.
In cele din urma, directiva mai prevede si scutirea de impozitare pe capital in cazul transferului unei companii intre statele membre.
Directiva 69/335 urmareste promovarea liberei circulatii a capitalurilor, libertate fundamentala, considerata esentiala pentru crearea unei piete interne. In acest scop, directiva vizeaza eliminarea obstacolelor fiscale in materie de acumulari de capital, printre care, in special aporturile la capitalul social, respectiv, aporturile facute de asociati sau actionari ai societatilor lor de capital.
Tendinta statelor membre UE a fost, insa, de a renunta la impozitarea pe capital. In prezent, doar Grecia, Spania, Cipru, Luxemburg, Austria, Polonia si Portugalia mai impun impozite pe capital.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei