Proprietarii, obligati sa renunte la centralele de apartament
Data publicarii: 05-03-2008 | DiverseIncepand cu anul viitor, asociatiile de proprietari vor trebui sa opteze pentru ce forma de incalzire doresc, noteaza Gardianul. Conform declaratiilor directorului executiv adjunct al Directiei utilitati publice a Primariei Municipiului Bucuresti, Dorel Geana, din 2009 va intra in vigoare o lege care nu va mai permite existenta in acelasi bloc a sistemului de incalzire centralizata alaturi de centralele proprii de apartament.
"Blocurile care au preponderent centrale proprii de apartament probabil ca vor fi debransate de la sistemul public de incalzire, iar locatarii fara centrale, posibil sa fie nevoiti sa-si instaleze in apartamente astfel de sisteme", a mai declarat oficialul Directiei de utilitati publice. Acesta a mai precizat ca in toate tarile occidentale exista o astfel de reglementare si ca existenta a doua sisteme de incalzire in acelasi bloc provoaca deseori incurcaturi.
"Spre exemplu, la apartamentele racordate inca la sistemul centralizat de incalzire, chiar daca au repartitoare de energie termica si isi dozeaza cu grija consumul, facturile pentru caldura sunt mai mari. Aceasta pentru ca proprietarii de apartamente cu centrale proprii nu mai platesc cota ce le revine din costurile pentru incalzirea partilor comune ale imobilului. ANRSC ar trebui sa emita un ordin conform caruia un procent de 30-50% din valoarea facturii la caldura primita de un bloc sa fie impartita tuturor locatarilor, indiferent daca au centrala proprie sau incalzire centralizata", a mai declarat Dorel Geana. Un alt motiv pentru facturile mari la caldura il reprezinta, conform autoritatilor, pierderile care apar pe traseul de tevi parcurs de agentul termic pana la asociatiile de locatari.
Conform studiilor ANRSC, aceste pierderi au valori de 25%, cu 8-10% mai mult decat pierderile din alte tari ale Uniunii Europene. "Modernizarea retelei de transmitere a agentului termic pentru diminuarea pierderilor, la nivel de tara presupune investitii enorme: peste trei miliarde de euro, dintre care Bucurestiul are probabil o cota de aproximativ 20%", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare(ANPSC), Marius Leucutia. Acesta a mai precizat ca pierderile masive apar insa la consumator. Din cauza neexistentei unei izolatii termice a blocurilor, pierderile pot atinge 70%, iar costurile acestea apar pe factura de caldura a consumatorilor.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice