Invata sa asculti
Data publicarii: 23-06-2008 | HR/CariereDaca ti se intampla foarte des in timpul unei conversatii sa te "invadeze" ganduri care nu au nicio legatura cu discutia pe care o porti, trebuie sa iei atitudine si sa incerci sa inveti sa-ti asculti interlocutorul, noteaza Evenimentul Zilei. "Pentru a avea o discutie reala cu ceilalti, este mult mai important sa incerci sa-i intelegi, decat doar sa-i auzi", este de parere Alina Negrea, trainer in comunicare al companiei APlus Performance, din Bucuresti.
Consultantii in resurse umane spun ca vei reusi acest lucru doar prin exercitiu si vointa. Incearca sa fii atent la ceea ce ti se spune si concentreaza-te doar asupra acelor lucruri.
"Trebuie sa constientizam ca este vorba atat despre importanta pe care o acordam persoanei din fata noastra, cat si despre cea pe care ne asteptam sa o primim. Una dintre cele mai bune forme pentru a demonstra respectul pentru cei de langa tine este sa-i asculti cu adevarat, asa cum ti-ai dori sa fii si tu", este de parere Madalina Uceanu, executive director al companiei AIMS Human Capital Romania. In plus, calitatea de a asculta te va face un coleg foarte simpatizat si, spune Mihaela Stroe, experta in comunicare nonverbala, te va ajuta sa-ti dezvolti calitati de lider.
Mai bine fara trucuri
Specialistii in domeniu spun ca exista trucuri care i-ar putea convinge pe ceilalti ca ii asculti, de exemplu o postura usor aplecata catre interlocutor, o inclinare a capului, afirmatii de genul "aha, inteleg". "Insa acestea pot fi folosite doar pe termen scurt, pentru ca, la nivel corporal, dezacordul intre ceea ce gandesti, simti si ceea ce exprimi in mod fortat creeaza tensiuni", atrage atentia Alina Negrea.
Daca nu stii sa asculti si preferi sa te prefaci ca esti atent la ce spune celalalt, vei avea cam multe de pierdut. De exemplu, este posibil sa ratezi informatii importante, extrem de folositoare tie. "Se poate merge de la pierderea unui client important, pana la pierderea colaborarii celorlalti. Sau, in situatii si mai grave, ceilalti chiar isi pierd increderea in tine ca partener de conversatie, ceea ce, in final, te va lasa mai mult sau mai putin singur!", explica Madalina Uceanu.
Cheia unei bune ascultari este acordarea atentiei. Daca nu esti in stare sa asculti, spune-i asta interlocutorului si explica-i si de ce ai prefera sa reluati discutia alta data. O astfel de atitudine, subliniaza trainerii in comunicare, va fi perceputa ca respectuoasa si politicoasa.
Vorbeste si tu
Catalina Cochinescu, consultant in resurse umane al portalului HR-Romania.ro, recomanda ca, dupa o conversatie, sa te asiguri ca mesajul pe care ai vrut sa-l transmiti a fost bine inteles.
A fi un bun ascultator nu inseamna sa "incremenesti" in fata celui care vorbeste si sa astepti minute in sir ca acesta sa-si termine expunerea. "Dimpotriva, a asculta inseamna sa fii interesat, sa intrebi, sa te asiguri ca ai inteles mesajul, sa gasesti puncte comune cu experienta proprie si sa alternezi rolul de vorbitor cu persoana din fata ta", subliniaza Alina Negrea.
Greseli capitale
- Sa intrerupi interlocutorul.
- Sa te prefaci ca asculti, cand in realitate te gandesti la "agenda ascunsa" sau la propriile prioritati.
- In timpul discutiei, sa ii spui partenerului ceva care nu are absolut nicio legatura cu ce vorbeste acesta.
- Sa privesti in alta parte decat la vorbitor, sa ai o privire absenta, pierduta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice