Standard & Poor's si-a imbunatatit evaluarea pentru sectorul bancar din Romania

Data publicarii: 05-08-2008 | Finante-Banci

Standard & Poor's a inclus Romania intr-o grupa de tari cu un profil mai bun de risc al sectorului bancar, considerand ca, in caz de recesiune, activele financiare s-ar deprecia mai putin decat estima anterior, a anuntat agentia de rating.

"S & P a urcat, luni, calificativul pentru evaluarea riscului de tara al sectorului bancar - BICRA - atribuit Romaniei, de la Grupa 8 la Grupa 7. In acelasi timp, S&P si-a scazut - de la 35-50% la 25-40% - estimarea pentru posibilitatea de devalorizarea puternica a unor active din sistemul financiar romanesc, in cazul unui scenariu rezonabil, dar nu catastrofal de recesiune economica", se precizeaza in comunicatul agentiei de rating.

Evaluarea imbunatatita reflecta evolutia pozitiva a sectorului bancar din Romania, din punctul de vedere al cresterii si profitabilitatii, dupa mai multi ani "in care s-a inregistrat un ritm de crestere sanatos si s-a acumulat bogatie in economie", dar si fluxurile masive de investitii straine in piata bancara, care au creat premisele pentru avansul creditarii. Cresterea calificativelor reflecta si un grad mai mare al penetrarii bancare, al acoperirii prin servicii si progresul inregistrat la nivel tehnologic de segmentul bancar.

NewsIn