Managerii din retail si auto, in topul cresterilor de salarii

Data publicarii: 05-08-2008 | HR/Cariere

Si in 2008, managerii fac parte din categoria angajatilor cu cea mai consistenta crestere salariala, in ciuda faptului ca salariile acestora sunt de peste 11 ori mai mari decat salariul mediu net pe economie. Anul acesta, salariile managerilor vor creste, in medie, cu peste 15%, iar in industriile aflate in plina dezvoltare veniturile lor pot depasi cele mai mari cresteri inregistrate in 2007, potrivit specialistilor in resurse umane.

In prezent, managerii multinationalelor din Romania se afla, practic, la acelasi nivel de salarizare cu directorii din alte tari ale regiunii Europei Centrale si de Est, in timp ce decalajul salarial la nivelul celorlalti angajati se mentine.

Daca, la nivelul personalului obisnuit, angajatii din subsidiarele locale primesc un salariu aproape la jumatate fata de cel din Cehia (56%), potrivit studiului PayWell, la nivel de management, diferentele sunt nesemnificative - veniturile managerilor romani se situeaza la 91% din cat primesc managerii cehi. Diferentele sunt chiar mai mici fata de salariile managerilor din Ungaria si Slovacia - distanta dintre directorii romani si managerii unguri, la nivel de salarizare, este de doar 6%, iar fata de slovaci de doar 5%, in conditiile in care la nivelul general al salarizarii in companii, diferentele sunt mult mai mari - de 35%, respectiv 25%.

Doua din trei companii au probleme in recrutarea de manageri

Pentru anumite industrii, veniturile managerilor din Romania le depasesc chiar pe cele din tarile vecine. De exemplu, salariul unui manager de vanzari cu responsabilitati nationale dintr-o companie de top poate ajunge la 5.800 de euro, mai mare chiar decat in Slovacia, unde salariul pentru o astfel de pozitie variaza intre 2.000 si 4.000 de euro lunar, iar salariul brut al unui manager de vanzari din Cehia nu depaseste 4.500 de euro pe luna.

"De regula, previziunile angajatorilor sunt cu 3%-7% mai mici decat salariile pe care companiile sunt fortate sa le ofere pentru a-si retine angajatii", spune Horatiu Coheci, consultant in cadrul companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers Romania (PwC). Potrivit acestuia, o parte dintre companii si-a bugetat cresteri salariale chiar mai mari decat in 2007, anul considerat ca avand cel mai mare impact in materie de salarizare de pana acum. Spre deosebire de mai 2007, angajatorii si-au revizuit, la inceputul lui 2008, estimarile referitoare la cresterile de salarii cu aproximativ 5%, media cresterilor sarind de la 10% la 15%, potrivit companiei de consultanta Hay Group.

Consultantii de la Hay Group explica maririle salariale anuntate prin faptul ca 70% dintre companiile locale declara ca intampina dificultati in recrutare pentru pozitiile de management.

Managerii din retail si auto, in topul cresterilor de salarii

In opinia specialistilor, managerii care ar putea beneficia de cele mai mari cresteri ale veniturilor, in 2008, ar putea fi cei din retail si industria auto, unde salariile au inregistrat o crestere de 50% in ultimul an.

Anul trecut, managerii de proiect din domeniul IT s-au bucurat de o crestere salariala de 20%, cea mai mare crestere salariala in randul managerilor de pe piata locala. De cresteri salariale mari au beneficiat si directorii din productie, cu o crestere de 18%, managerii financiari si directorii de vanzari, cu o crestere de 14%, potrivit studiului PayWell 2007, realizat de PwC.

Totusi, in 2007, a avut loc o atenuare a diferentelor salariale, atat pe orizontala, cat si pe verticala structurii organizatorice. La nivel de top management s-au micsorat diferentele de salarii existente intre diferitele categorii de manageri.

De exemplu, in 2004, salariul celui mai bine platit director - de regula, directorul financiar sau cel de vanzari - era cu aproximativ 53% mai mare decat al directorului de HR sau de marketing. In prezent, aceasta diferenta s-a redus la doar 21%.

De asemenea, in ultima perioada s-a diminuat diferenta dintre salariul managerilor si salariul mediu net. In 2006 un manager roman castiga de 12,6 ori mai mult decat salariul mediu, anul trecut, aceasta diferenta s-a redus la 11,4, potrivit studiului PwC.

De ce cresc salariile managerilor

Lipsa de manageri si de specialisti de pe piata locala reprezinta principalul motiv care a dus la o crestere considerabila a nivelului salarial in ultima perioada, spun specialistii in resurse umane.

In Romania, managerii se situeaza pe locul trei in topul celor mai greu de acoperit pozitii de catre companii, in conditiile in care angajatorii din majoritatea tarilor europene nu identifica decat rar aceasta dificultate intre primele zece, arata un studiu realizat de firma de recrutare si consultanta in resurse umane Manpower.

O alta explicatie a deficitului de manageri si executivi ar putea fi ofertele de relocare in strainatate pe care le primesc managerii romani. Multi dintre acestia aleg sa plece sa dezvolte afacerile companiilor din alte tari, pentru castiguri mai mari decat cele pe care le primesc in tara.

"Noul val de manageri si specialisti crescuti in umbra expatilor a acumulat o experienta importanta si este capabil sa dezvolte afaceri oriunde in lume. Exista suficiente exemple in care acestia i-au inlocuit cu succes pe managerii expati", afirma Irina Vasile, managing director Antal International Network.

In momentul de fata, pe piata locala, aproximativ 75% dintre companiile mari au top manageri romani si 25% au manageri straini. De regula, pachetul salarial al unui manager expat este cu 50-100% mai mare decat al unui roman, fara a mai pune la socoteala cheltuielile legate de relocare - chiria, gradinita copiilor, costurile cu transportul in tara de origine. In ceea ce priveste veniturile pentru aceste pozitii, cele mai mari salarii le au managerii IT, managerii de vanzari, directorii de marketing, managerii de dezvoltare si managerii HR. Media salariala a directorilor de resurse umane este de 4.200 de euro, dar potrivit lui George Butunoiu, specialist in Executive Search (recrutare de top management), pe piata locala sunt directori de HR care au un salariu de 9.800 de euro net, fara alte beneficii.

Un manager de dezvoltare (sau business development manager) cu minimum cinci ani de experienta, spirit antreprenorial, un portofoliu mare de clienti si cunoaste foarte bine domeniul in care activeaza poate castiga pe piata locala peste 4.000 de euro net pe luna.

Beneficiile adaptate nevoilor individuale

Potrivit studiului PwC, anul trecut, ponderea salariului fix a fost de 69%, bonusul variabil a repezentat 17% din venit, bonusul fix 4%, in timp ce beneficiile au avut o pondere de 10%.

Cele mai frecvente tipuri de beneficii acordate angajatilor din middle si top management sunt masina, telefonul de serviciu, asigurari medicale si pensiile private. De asemenea, o parte dintre manageri primesc si beneficii pe termen lung, cel mai frecvent beneficiu pe termen lung oferit de companiile de pe plan local fiind dreptul de a detine actiuni in cadrul firmei. Pe piata noastra, doar 29% dintre companiile participante la studiul Mercer ofera pachete de actiuni managerilor.

In ceea ce priveste masina de serviciu, potrivit studiului Mercer, anul acesta, 86% dintre companiile de pe piata locala au oferit acest beneficiu angajatilor.

Studiul arata ca masinile de serviciu preferate de managerii romani sunt Audi A 6, VW Touareg sau Peugeot 607, de asemenea, acestia au posibilitatea de a-si schimba masina la 150.000 de kilometri, iar perioada de timp in care isi pot lua alta este de patru ani.

Un alt beneficiu in crestere pe piata locala este pensia privata, circa 10% dintre manageri primesc pensie privata de la companie.

Asigurarile medicale pentru manageri sunt mai complexe decat celelalte, spune Florin Ochiana, acoperind o gama mai larga de analize si incluzand si costurile spitalizarii pentru diferite cazuri.

Potrivit acestuia, profilul celor care doresc asigurari medicale se refera la persoane cu varsta intre 30 si 45 de ani, care detin pozitii de conducere si, in marea majoritate, sunt femei.

Pe pietele mature, top managerii isi pot alege tipul de beneficii care ii intereseaza si pot negocia beneficii pe termen lung - cum ar fi un anumit procent din castigurile companiei.

Aceasta metoda de adaptare a pachetelor de beneficii la nevoile individuale ale fiecarui angajat tinde sa prinda contur si pe piata din Romania, tot mai multe firme incep sa adopte programe de beneficii variabile. Acestea reprezinta o modalitate eficienta de plata, fara ca organizatia sa-si asume angajamente pe termen lung, dar si pentru ca aceste bonusuri reprezinta metode eficiente de retentie si motivare.

Business Standard