Hartuire morala, o necunoscuta in Romania?

Data publicarii: 12-08-2008 | HR/Cariere

Hartuirea morala reprezinta un comportament abuziv, contrar eticii, inacceptabil in mediul de munca, irational, repetat, fata de un angajat sau grup de angajati, constituind un risc pentru sanatate si securitate. Cazurile de hartuire morala se caracterizeaza prin agresiuni verbale si fizice, dar si discreditarea activitatii unui coleg de munca sau izolarea sociala a acestuia, noteaza Curentul.

Desi exista mai multe sondaje efectuate la nivelul Uniunii Europene privind hartuirea morala a angajatilor, datele nu sunt concludente privind incidenta acestui fenomen. Exista diferente mari de perceptie, de la tara la tara, in ceea ce priveste identificarea cazurilor de hartuire morala si aceasta datorita diferentelor culturale dintre state privind atentia acordata acestui fenomen, precum si inregistrarii si comunicarii lui.

Printre factorii care maresc probabilitatea de producere a hartuirii morale se  numara cultura organizationala care tolereaza comportamentul de hartuire morala sau nu il recunoaste, schimbari organizatorice rapide, nesiguranta locului de munca, relatii deficitare intre personal si conducere, relatii deficitare intre colegii de munca, niveluri excesive de solicitare in munca, deficiente in politica de personal, niveluri ridicate de stres, neclaritati in fisa postului.

Daca angajatorul recunoaste cu greu hartuirea morala la care sunt supusi anagajatii, acestia simt "pe pielea lor" efectele - depresie, scadere a stimei de sine, sentimente de autoculpabilizare, fobii, tulburari de somn, afectiuni digestive si musculoscheletice. Daca ei reclama cazurile de hartuire morala, desi aceasta este foarte greu de dovedit, persoana care este vinovata va putea fi sanctionata, cu aceleasi amenzi ca si in cazurile de discriminare - amenda contraventionala de la 400 lei la 4.000 lei, daca hartuirea vizeaza o persoana fizica si de la 600 lei la 8.000 lei, daca se vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.

Hartuirea morala aduce cu sine indoiala si incertitudine, pierderea valorilor comune si antreneaza discutii la locul de munca. In acest fel, climatul se degradeaza rapid. In Romania nu exista nici macar un singur raport oficial legat de hartuirea morala a angajatilor. Acestia se feresc sa vorbeasca despre un astfel de subiect, iar angajatorii il considera un capriciu si nu iau nicio masura de prevenire. In alte tari, tot mai multi manageri obisnuiesc sa trimita oamenii la programe speciale de comunicare non-violenta.

Curentul