Managerii au beneficii triple fata de specialisti

Data publicarii: 26-08-2008 | HR/Cariere

Pachetul de beneficii oferit top managementului din companiile de pe piata locala poate avea o valoare tripla fata de cel oferit specialistilor, potrivit Alinei Popescu, Reward Info Serv manager pentru Hay Group Romania, companie de consultanta in domeniul resurselor umane.

"Beneficiile acordate pentru nivelul de top management sunt mai diversificate. La nivelul unui plan medical, daca pentru un specialist e inclus un control anual, reduceri de 10%-15% pentru consultatii specifice, in planul unui top manager, toate consultatiile sunt gratuite, este inclusa asigurarea medicala internationala, in conditiile in care calatoreste mult, spitalizare gratuita din partea companiei intr-un spital privat", explica reprezentantul Hay Group.

Pe viitor, in pachetul de beneficii va creste importanta beneficiilor pe termen lung, precum pensiile facultative, actiunile oferite companiei sau bonusurile pe termen lung, acordate pentru o perioada de cel putin doi ani. "Anul trecut, 10% dintre companii ofereau pensii private angajatilor din top management. Pentru celelalte posturi, procentajele sunt mai scazute, 7%-8% dintre companii oferind acest beneficiu", spune Alina Popescu.

In prezent, aproape un sfert dintre companiile de pe piata locala (23%) ofera angajatilor posibilitatea de a cumpara actiuni sau le acorda ca recompensa pentru performanta, in special pentru posturile de top management. Amploarea acestui beneficiu s-a dublat in ultimul an, potrivit Alinei Popescu, iar domeniile in care se ofera cu preponderenta sunt IT, telecom, FMCG, financiar-bancar. Totusi, se asteapta in continuare o dezvoltare a acestui beneficiu, in conditiile in care, in Europa de Vest, 80%-90% dintre companii acorda angajatilor acces la actiunile firmei.

Tendinta generala este de reducere a presiunii asupra salariului de baza si de concentrare pe pachetul de beneficii, care va fi mult mai dezvoltat in anii urmatori. Astfel, 16% dintre companiile din Romania ofera beneficii flexibile, constand in optiuni din care angajatii pot alege ceea ce li se potriveste: asigurare de viata sau pensie privata, abonament la sala sau la piscina, un abonament la gradinita pentru copil sau planuri medicale. Plata variabila, in functie de performanta, a ajuns sa fie implementata de 82% dintre companiile din Romania. Plata variabila medie este de 25% din salariul de baza, pentru o companie care isi propune ca obiectiv mentinerea cotei de piata. In companiile care isi propun sa castige cota de piata foarte rapid, bonusul poate ajunge si la 50% din salariul de baza, potrivit Hay Group.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: