IMM-urile vor ca Finantele sa prezinte mai clar taxele nefiscale
Data publicarii: 30-08-2008 | Finante-BanciFirmele mici si mijlocii vor ca ministerul de finante sa prezinte mai clar taxele si comisioanele pe care sunt obligate sa le plateasca la notari, contabili si consultanti fiscali, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Consiliul vrea ca ministerul de finante sa completeze si sa finalizeze registrul taxelor si tarifelor nefiscale prin prezentarea numarului complet al acestora, modul de aplicare, destinatia taxei, cuantumul, precum si termenul de plata.
"Firmele sunt nevoite sa plateasca taxe unor organisme private precum Camera Notarilor, Corpul Expertilor Contabili sau Camera Consultantilor Fiscali. Taxele nefiscale percepute de aceste organisme sunt obligatorii si nu sunt negociate cu intreprinzatorii", a explicat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, organismele exemplificate functioneaza in baza unor acte normative care le-au acordat privilegii si statutul de monopol, precum si perceperea de onorarii de la cei care sunt obligati prin lege sa apeleze la serviciile lor.
"Fiind instituite prin acte normative si fiind obligatorii, chiar daca sunt percepute de o entitate privata, preturile respective intra in categoria taxelor nefiscale si nu a unor prestari de servicii", a mai spus Nicolescu.
Presedintele CNIPMMR a tinut sa precizeze ca parafiscalitatea prezentata pe portalul Ministerului de Finante nu este chiar atat de transparenta pe cat sustine institutia.
Registrul taxelor si tarifelor nefiscale, intocmit de Ministerul Economiei si Finantelor, ia in calcul doar 122 de taxe si tarife nefiscale, dar, in realitate, numarul taxelor parafiscale depaseste 500 de astfel de plati, sustine Nicolescu.
Totodata, reprezentantii CNIPMMR s-au aratat nemultumiti de faptul ca registrul intocmit de MEF nu cuprinde nici o taxa aplicata de regiile autonome si autoritatile publice locale.
"De asemenea, in cuprinsul actualului registru al parafiscalitatii sunt prezentate doar denumiri generice ale taxelor. Nu cuprinde domeniile si denumirea taxelor si nu sunt incadrate modul de aplicare si fundamentarea acestora", a adaugat presedintele CNIPMMR.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online