Romania si Bulgaria, in coada clasamentului european la cumparaturi online
Data publicarii: 09-10-2008 | EconomiePotrivit unui studiu realizat in randul statelor membre ale Uniunii Europene, romanii sunt putin dispusi sa achizitioneze produse din magazinele virtuale, doar 7% din numarul utilizatorilor de interent obisnuind sa cumpere online. Mai rau decat romanii stau bulgarii, cu un procent de 4%.
Comisia Europeana si-a propus sa emita noi reglementari prin care sa incurajeze comertul online si sa imbunatateasca protectia consumatorilor europeni. Unul din scopurile principale este cresterea volumul cumparaturilor online efectuate intre Statele Uniunii, oficialii considerand ca acest domeniu este inca insuficient dezvoltat.
Dintre cei 300 milioane de utilizatori de internet din cadrul UE doar 30 de milioane, sau 7% din numarul total, obisnuiesc sa cumpere din alta tara decat cea de origine. Cifrele variaza de la un stat la altul, in top fiind Danemarca, cu 68%.
Desi increderea in comertul online a crescut simtitor in ultima perioda, numarul tranzactiilor nu a crescut la fel de mult. Oficialii europeni cred ca o cauza ar putea fi neconstientizarea oportunitatilor oferite de interent. Ei au dat ca exemplu pretul unei camere digitale. In Marea Britanie poate fi cumparata cu 198 euro, in Irlanda cu 254 euro, iar in Finlanda cu 306 euro.
Noile Directive ale Drepturilor Consumatorului dau clientilor europeni garantia unor cumparaturi mai sigure. Printre prevederile incluse sunt obligativitatea vanzatorului de a furniza un set complet de informatii (caracteristicile produsului, adresa furnizorului sau producatorului, pretul cu toate taxele incluse), regulile de furnizare, stipuland o limita de 30 de zile in care produsul sa fie livrat, posibilitatea de returnare a bunului in termen de 15 zile, etc.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?