Domeniile cele mai afectate de criza in 2009

Data publicarii: 30-10-2008 | Finante-Banci

"Romania libera" a inventariat sectoarele economice care vor suferi scaderi ale veniturilor si care ar putea disponibiliza masiv angajati. In cel mai pesimist scenariu de criza, economia romaneasca nu intra in recesiune in 2009, ci in cel de-al noualea an de crestere a economiei, sustin toti analistii economici. Estimarile de crestere economica merg de la un scenariu optimist de 6,1%, afisat de Comisia de Prognoza, pana la o marire a PIB cu 3,8%, data de analistii de la ING Romania.

Franarea economiei de la 9%, cat va fi in acest an, pana la cel putin 6% se va datora reducerii afacerilor in multe domenii. Toate estimarile reprezentantilor oamenilor de afaceri sunt deocamdata sovaielnice, deoarece toata lumea asteapta sa vada cum va evolua economia mondiala.

Cateva industrii si-au facut deja calcule de criza. Astfel, piata auto din Romania ar putea inregistra in 2009 o scadere de 11,5%, pana la un nivel similar celui din 2006, din cauza crizei economice si actualelor conditii de piata din tara, potrivt calculelor estimative ale directorului general "Automobile Dacia", FranIois Fourmont. Piata constructiilor va inregistra, pe ansamblu, in acest an, o crestere cu 25-28% a afacerilor in comparatie cu 2007, iar pentru anul viitor reprezentantii sectorului constructii estimeaza o crestere temperata, cu circa 10%. Productia din industria texila va scadea  cu pana la 30%.

Cheia economiei, finantarea straina

Dublarea economiei romanesti in ultimii patru ani, de la 60,8 miliarde euro, cat era Produsul Intern Brut (PIB) in 2004, pana la 121,3 miliarde euro, cat a fost anul trecut, a fost posibila datorita banilor straini care au finantat investitiile directe si imprumuturile acordate firmelor si populatiei. Dupa ce pietele financiare ale lumii au intrat in colaps in septembrie, dependenta de banii straini va accentua vulnerabilitatile economiei romanesti.

In plus, exporturile vor suferi, deoarece marile economii incetinesc si isi reduc cererea, investitiile straine de capital se vor reduce si leul se va devaloriza. Toate afacerile Romaniei isi refac strategiile de dezvoltare, insa managerii nu fac decat estimari pe termen scurt, de o luna-doua, deoarece evolutia pe termen mediu depinde de calmarea pietelor financiare internationale.

"Investitorii straini mai vin si nimeni nu a spus ca renunta, doar amana. Ce-i drept, lumea e mai rezervata si nimeni nu mai aloca atatia bani pentru investitii in perioada aceasta", a declarat vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Monica Barbuletiu. "In principiu, ritmul investitiilor straine nu va mai fi atat de mare, in conditiile in care o mare parte se bazau pe imprumuturi. Important este sa vedem pentru cat timp va fi asa.

Poate sa fie o perioada mai scurta de cateva luni sau mai lunga", crede Barbuletiu. In momentul de fata este necesara o mobilizare a fortelor politice pentru ca Romania sa ramana atractiva si stabila, a mai spus reprezentantul ARIS. "si dupa ce se va termina criza, investitiile vor continua si intrebarea este cine le va lua. Eu cred ca noi avem mari sanse daca ne uitam la tarile din jur", a conchis Barbuletiu.

In esenta, Romania va trece printr-o perioada mai grea, in care fundamentele economice, importante pentru afaceri, nu vor continua tendinta de imbunatatire, a aratat analistul agentiei de rating Moody's pentru Romania, Kenneth Orchard. "Este probabil ca avansul economic al Romaniei sa scada semnificativ in urmatorul an si ca lichiditatea externa sa fie mai rara. Moody's crede ca o criza este putin probabila, insa imbunatatirea relativa a conditiilor, care a putut fi remarcata in ultimii ani, va disparea pentru o perioada de timp", spune reprezentantul Moody's.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: