Prima zi de plen a Legislativului nu poate incepe, din lipsa de parlamentari

Data publicarii: Astazi, 19-12-2008 | Politica

Senatorii si deputatii depun astazi juramantul. Dupa juramant, Camerele sunt declarate legal constituite. Parlamentarii aleg apoi structurile de conducere ale celor doua Camere, prin vot secret, cu buletine. Celelalte functii de conducere sunt alese pe liste. Totusi, sedinta de plen nu poate incepe, deoarece lipsesc deputatii PSD, iar cei ai PNL au parasit sala.
 
PD-L va detine presedintia Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si un vicepresedinte, alti doi vicepresedinti apartinand PSD, iar unul PNL, potrivit participantilor la negocierile pentru functiile din Camera Deputatilor.

Presedintele Biroului Permanent al Camerei Deputatilor va fi un democrat-liberal, cel mai probabil Roberta Anastase. Social-democratii vor avea, in Biroul Permanent, doi vicepresedinti, celelalte doua functii de vicepresedinte urmand a fi ocupate de un democrat-liberal si un liberal.
 
Liberalii au anuntat deja ca fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, va fi propus totusi pentru sefia Camerei, dar ca are sanse mari sa fie ales vicepresedinte.

PSD va detine si una dintre functiile de secretar al Biroului Permanent, la fel si PNL. PSD detine o functie de secretar pentru toate cele opt sesiuni parlamentare, iar celalalt post de secretar va reveni, timp de patru sesiuni, reprezentantilor minoritatilor, iar pentru alte patru sesiuni democrat-liberalilor.
Cele patru posturi de chestor vor fi detinute de PSD, PD-L, UDMR, a patra functie de secretar urmand a reveni, timp de sapte sesiuni liberalilor, iar a opta sesiune, PD-L.

Reprezentantii partidelor urmeaza sa imparta si sefiile comisiilor permanente din Camera Deputatilor. Printre negociatori se afla democrat-liberalii Gheorghe Albu si Daniel Buda, liberalii Mihai Voicu si Eugen Nicolaescu, social-democratii Viorel Hrebenciuc, Valeriu Zgonea, Marton Arpan si Kelemen Hunor de la UDMR si Varujan Pambuccian de la minoritati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: