Re/Max: Piata imobiliara ramane blocata la inceputul acestui an
Data publicarii: 02-02-2009 | ImobiliarePiata imobiliara ramane blocata la inceputul acestui an, inclusiv din cauza faptului ca, in majoritatea cazurilor, pretul de vanzare este greu de stabilit, iar putinele tranzactii care se incheie se realizeaza in general pe segmentul de lux, sustine Mihaela Alexandroiu, Broker/Owner Re/Max Bastion.
Potrivit reprezentantilor companiei, proprietatile de pe segmentul de lux au anumite plafoane sub care nu vor mai scadea intr-un viitor previzibil. Mai mult chiar, brokerii Re/Max Bastion sustin ca aceasta criza din piata imobiliara alimenteaza dinamica inchirierilor.
"Singurul segment care profita de pe urma crizei este cel al inchirierii spatiilor de birouri, foarte multe companii relocandu-se fie in spatii cu suprafete mai mici, fie in cladiri de birouri cu costuri mai reduse, ceea ce stimuleaza dinamica acestui sector imobiliar", a precizat Mihaela Alexandroiu.
Potrivit Re/Max, in 2008, segmentul spatiilor de birouri si-a mentinut ritmul de crestere, iar in Bucuresti preturile nu au inregistrat evolutii semnificative pana catre sfarsitul anului. In imobilele Clasa A, in luna ianuarie a anului trecut, pretul de inchiriere era cuprins intre 19 -30 Euro/ mp, iar in aceeasi perioada a anului curent acestea au ajuns la 17 - 25 Euro/ mp. De exemplu, in cladirile din centrul Bucurestiului- zona Unirii, Universitate, Dorobanti, Piata Victoriei etc- spatiile se inchiriaza in prezent cu 17 - 25 Euro/ mp, iar in Baneasa- Pipera cu cca 15 Euro/mp. Spatiile de birouri de clasa B- putine inca in Bucuresti, comparativ cu cele de clasa A- au cunoscut o evolutie similara, de la 15- 20 Euro/ mp in ianuarie 2008 la 12 -17 Euro/ mp in prezent.
"Companiile au devenit mult mai prudente in ceea ce priveste cheltuielile si multe se reorienteaza asupra unor spatii mai mici, cu costuri mai reduse atat in ceea ce priveste chiria, cat si mentenanta. In plus, cel mai adesea, penalitatile aplicate pentru renuntarea la vechiul spatiu, precum si costurile de relocare se amortizeaza dupa primele 6 - 12 luni si astfel se justifica in cazul unor contracte cu termen indepartat de incetare", a aratat Camelia Anton, consultant imobiliar al Re/Max Bastion.
Astfel, consultantii sustin ca in luna ianuarie a anului curent, atat oferta, cat si cererile pentru spatiile de birouri au crescut semnificativ. "In ultimele 2 - 3 saptamani am primit un numar semnificativ de cereri de inchiriere, de la spatii de 150 - 200 mp, pana la birouri de cateva mii de metri patrati necesari unei singure companii. Este drept ca, in acelasi timp, si ofertele primite pe acest segment s-au dublat in ultimele 2 luni", a precizat Mihaela Alexandroiu. Majoritatea spatiilor comunicate a fi disponibile in scurt timp se afla in zonele Dorobanti, Polona, Floreasca, Pipera, cererile indreptandu-se catre aproximativ aceleasi zone, dar cu o marja de negociere mai mare.
"Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor continua sa scada usor, dar, cel putin in prima jumatate a anului curent nu credem ca procentul va fi mai mare de 5-10 % pentru zona centrala, ultracentrala si de Nord (excluzand perimetrul ce incepe in Soseaua Petricani, respectiv DN1) si in jur de 10% in restul capitalei", a mai spus Camelia Anton.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice