Care sunt factorii cu cea mai mare influenta asupra dinamicii bursiere
Data publicarii: 17-02-2009 | BursaCand bursele sunt in declin, intrebarea cel mai des auzita in randul investitorilor este "in cat timp se vor opri scaderile." Pentru a gasi un raspuns, analistii pietei de capital iau in calcul o serie de factori pe baza carora pot anticipa dinamica pe care o vor urma pietele.
Vectorii care influenteaza deplasarea actiunilor in sus sau in jos sunt variati, iar intelegerea lor deplina este imposibila chiar si pentru investitorii experimentati. In plus, imprevizibilitatea evenimentelor politice, economice si sociale complica si mai mult calculele analistilor. Trecand peste factorii greu de cuantificat, putem identifica o serie de parghii majore, cu un impact clar in trendul pietei de capital.
1. Cererea si oferta. Miscarile zilnice ale pietei bursiere au ca principiu de baza legea cererii si ofertei. Aceasta inseamna ca pretul actiunilor tinde sa se aprecieze cand cererea creste (oferta este limitata) si sa se deprecieze cand cererea este mica. Jocul cererii si ofertei sta, de altfel, la baza tuturor activitatilor comerciale, de la cele mai simple, precum vanzarile directe de produse, pana la cele mai complicate, cum este si cazul celor bursiere.
2. Starea generala a economiei si dobanda de referinta. In timpul perioadelor de crestere economica, investitorii din toate categoriile (institutionali sau particulari) au disponibilitati financiare mari. Ei isi pun banii la lucru achizitionand portofolii intregi de actiuni, ceea ce duce la o crestere generala a tranzactiilor si valorilor. In schimb, daca semnalele macroeconomice nu anticipeaza nimic bun, investitorii tind sa-si conserve banii, preferand sa-i plaseze in valori mai sigure decat cele bursiere.
Dobanda de referinta are, la randul ei, o importanta majora in economie si in piata bursiera. O rata scazuta duce la o crestere a imprumutului din partea investitorilor, indivizilor si companiilor si, implicit, la o expansiune a investitiilor. De asemenea, pentru ca oamenii au mai multi bani, consumul creste tragand in sus profitul companiilor si actiunile lor. O dobanda crescuta duce la imprumuturi mai mici, investitii mai putine, consum redus si, in consecinta, la deprecierea actiunilor.
3. Investitorii institutionali. Firmele de brokeraj sau fondurile mutuale pot influenta sensibil piata bursiera ca urmare a puterii lor financiare. Un fond mare tranzactioneaza blocuri intregi de actiuni, efectul putand fi imediat. Astfel, daca un fond decide cumpararea a 500.000 de actiuni Microsoft, pretul acestora va creste brusc de la o zi la alta, traderii mici profitand de cererea mare pentru a majora pretul.
4. Soft-urile de tranzactionare. Actorii majori de pe bursa folosesc la scara mare softurile de tranzactionare pentru executarea de ordine si gestionarea riscului de portofoliu. Daca, in general, aceste programe aduc beneficii uriase, sunt si situatii in care induc un trend artificial si nejustificat pe piata, prin vanzarea sau cumpararea de mari volume de actiuni. Multi spun ca prabusirile bursiere din 1987, 1990 si 2000 au fost cauzate de folosirea exagerata a softurilor.
5. Starea psihologica generala. Daca indivizii si institutiile active pe piata bursiera privesc cu optimism perspectivele de viitor ale economiei, ei vor tinde sa cumpere cat mai multe actiuni. In schmb, un pesimism generalizat va duce la prabusirea burselor, asa cum se intampla in momentul de fata in cea mai mare parte a lumii.
Psihologia poate avea un efect urias in piata bursiera. Ea poate duce atat la o exuberanta irationala si la o umflare a preturilor, dar si la un dezastru brusc, pe fondul unei panici necontrolate.
6. Pretul materiilor prime. Materiile prime precum cuprul, petrolul, bumbacul etc, sunt privite cu atentie de toti investitorii. Daca pretul petrolului creste, va creste automat si pretul benzinei, si, implicit al tuturor produselor. Profiturile companiilor vor scadea, iar actiunile lor vor fi intr-o mai mica masura tranzactionate.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI