De unde ne imprumutam: FMI sau UE?
Data publicarii: 03-03-2009 | EconomieO delegatie din care fac parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si secretarul de stat din Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi se afla la Washington pentru a negocia cu Fondul Monetar International (FMI) un imprumut acordat Romaniei, potrivit unor surse citate de NewsIn.
"Viceguvernatorul Cristian Popa se afla astazi (luni, n.r) la Washington pentru a discuta cu FMI despre imprumutul acordat Romaniei. Din delegatie mai face parte si Bogdan Dragoi (secretarul de stat din Ministerul Finantelor, n.r.)", au precizat sursele.
Reprezentantii biroului FMI de la Bucuresti au refuzat sa comenteze informatia, insa au precizat ca "este nevoie de discretie in jurul acestui subiect".
Oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au confirmat vizita la Washington a viceguvernatorului Popa, dar nu au dorit sa comenteze scopul acesteia.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Romania ar putea contracta mai multe imprumuturi, de la UE, FMI, dar si institutii precum Banca Mondiala sau BERD, "conditionate intre ele" si "pe mai multi ani".
Referitor la eventualul imprumut de la FMI, guvernatorul a subliniat ca acesta ar avea ca destinatie protejarea rezervelor valutare, nu finantarea economiei.
"Imprumutul de la FMI nu se poate lua pur si simplu, deoarece ar fi vorba despre o infuzie de sume mari, poate fi vorba de 1-2-3 miliarde euro. Ca sa nu facem emisiune de moneda, sa avem apoi presiune pe inflatie, noi am lua valuta de la FMI si am schimba-o in contul nostru de la Washington, punand in loc leii corespondenti", a explicat Isarescu.
Seful bancii centrale a precizat ca un astfel de imprumut da "posibilitatea de a majora rezervele valutare fara emisiune monetara, care ar pune presiuni pe inflatie".
Boc despre posibile discutii cu FMI: Daca va fi ceva oficial, vom informa
Premierul Emil Boc a declarat luni ca Guvernul poarta discutii cu Comisia Europeana despre posibilitatea finantarii deficitului bugetar si ca, atunci cand va fi ceva "oficial" in legatura cu un demers similar cu FMI, va anunta.
"Daca va fi ceva oficial, veti fi informati. In acest moment avem discutii cu Comisia Europeana. Acestea sunt singurele discutii pe care le purtam, oficial, in momentul de fata. In sensul ca, asa cum si presedintele a fost ieri la Bruxelles, avem la nivelul Comisiei Europene discutii cu partenerii nostri cu privire la posibilitatile si modalitatile de finantare a deficitului", a spus Emil Boc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI