Creditele imobiliare sunt mai scumpe in Romania decat in strainatate

Data publicarii: 03-03-2009 | Finante-Banci

Conditiile de imprumut pentru un credit ipotecar in Romania sunt mai restrictive decat cele din afara tarii. In plus, chiar daca venitul minim solicitat este mai mic, in final, platim mai mult pentru un astfel de imprumut.

In Romania, fara un avans minim de 25% nici nu te poti gandi la un credit ipotecar. Chiar si asa, mai este nevoie de un fluturas de salariu cu multe zerouri. Venitul minim cerut de bancile din Romania pleaca de la 1.000 de euro.

De avans nu scapa nici clientii bancilor din afara tarii, numai ca la ei e mai mic. In Franta, de exemplu, ajunge la maxim 20%. E drept ca la francezi venitul minim solicitat este de 3000 de euro pe luna. Pentru un credit pe 30 de ani, dobanda este de 7%, fixa in primul an. Pentru o dobanda fixa pe toata perioada contractului, de 7,25% trebuie sa returnezi banii ceva mai repede - 20 de ani. Si atunci cand e vorba de plata, francezii castiga detasat. 700 de euro e rata lunara pentru un credit de 100 000 de euro.

La noi, mai greu obtii atatia bani, iar la rata de 700 de euro te incadrezi la un credit de doua ori mai mic, adica 50 000 de euro. Momentan romanii pot doar sa viseze la dobanzile bancilor din afara, care dau credite ipotecare numai persoanelor care detin o proprietate in statul respectiv.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: