Fiscul si patronatele au discutat despre prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
Data publicarii: 06-03-2009 | Finante-BanciReprezentanti ai Fiscului si patronatelor s-au intalnit pentru a discuta despre prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, dupa ce anul trecut aceasta a reprezentat 21% din PIB, potrivit datelor Finantelor de la 31 decembrie 2008, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
"Orice act de evaziune fiscala duce la o concurenta neloiala in domeniul in care este descoperit, creand prejudicii mari, contribuabililor corecti. ANAF are nevoie de sprijinul patronatelor in vederea diminuarii fenomenului de evaziune fiscala", se arata in comunicatul ANAF.
Reprezentantii Fiscului s-au declarat, de asemenea, receptivi la posibile sugestii de modificare a legislatiei in vigoare, pentru a fi eliminate "incoerentele si abuzurile savarsite de organele fiscale in exercitarea atributiilor de serviciu".
ANAF vrea sa mareasca numarul actiunilor de control, ce vor fi declansate in urma efectuarii unei analize de risc pe fiecare sector de activitate, si se va axa pe combaterea retelelor evazioniste organizate in materie de TVA intracomunitar, munca la negru si alte domenii, ca urmare a estimarilor ca in acest an "sume importante vor fi sustrase impozitarii".
Agentia va face, de asemenea, verificari mai dese in domeniile care privesc destinatia marfurilor importate si in ce priveste organizarea jocurilor de noroc, va monitoriza antrepozitele fiscale de productie si depozit a produselor accizabile - tutun, alcool, produse energetice, sistemul de leasing etc. si va diminua comertul ilicit care afecteaza actiunile de import - export.
"Pentru reprimarea evaziunii, Garda Financiara va intensifica controalele pe mai multe categorii de contribuabili: atat a celor care incep activitati economice, cat si a celor (aparent) inactivi, creati deseori special pentru utilizarea in lanturi evazioniste. De asemenea, se va pune accent pe agentii economici care prezinta risc crescut de evaziune. Vor fi controlati si posibilii evazionisti care, desi nu fac parte din zone de risc sau din retele organizate, declara sistematic venituri mult mai mici decat cele reale", se mai arata in comunicat.
Evaziunea fiscala determina erodarea bazei de impozitare, ceea ce conduce la scaderea incasarilor fiscale si la privarea statului de veniturile cuvenite, generand dezechilibre bugetare sau agravandu-le pe cele deja existente.
La dezbatere au participat Patronatul Roman, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, Uniunea Nationala a Patronatelor cu Capital Privat din Romania, Consiliul National al Patronilor din Romania, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - 1903.
Potrivit ANAF, astfel de intalniri cu reprezentantii patronatelor vor fi organizate, periodic, pe tot parcursul anului 2009.
ANAF este organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice. In cadrul ANAF se organizeaza si functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), directiile generale ale finantelor publice (DGFP) judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI