Sixth Sense Tehnology va schimba definitiv modul in care interactionam cu realitatea

Data publicarii: 12-03-2009 | IT&C

Un grup de cercetatori de la MIT si-a propus sa sparga bariera dintre realitatea fizica si cea virtuala, dezvoltand un dispozitiv, denumit Sixth Sense, in care cele doua lumi sunt mixate armonios.

La baza, Sixth Sense este compus dintr-un mini-proiector cuplat cu o camera foto si un telefon celular inteligent cu rol de computer conectat la internet. Dispozitivul poate recunoaste comenzile-gesturi, astfel incat nu este nevoie sa apesi vreo tasta anume sau sa ai in fata un touch screen pentru a accesa meniul dorit. 

Camera recunoaste obiectele din jur in mod automat, in timp ce microproiectorul poate reda imaginile pe orice suprafata, iar, daca utilizatorul nu are nici un obiect solid in fata, isi poate folosi propria mana ca suport de proiectie.

In cazul in care utilizatorul vrea sa apeleze un numar, e suficient doar sa intinda mana si o tastatura virtuala va aparea. Cei care vor sa afle cat e ceasul, vor schita forma circulara a unui ceas, iar proiectorul le va arata ora. Pentru a face o fotografie e de ajuns incadrarea cu degetele a zonei dorite, iar sistemul va face automat o poza.

Adevarata putere a sistemului consta in capacitatea de a conecta lumea reala cu internetul nu doar dintr-un punct fix, ci in timpul activitatilor cotidiene. Astfel, intr-un supermarket poti ezita intre un produs sau altul. Pentru a lua o decizie este suficient sa iei produsul in mana iar Sixth Sense iti va furniza o lista cu avantajele si dezavantajele lui.

Expertii in tehnologii virtuale cred ca acest sistem va fi in curand noul standard de acces al informatiilor, o interfata invizibila ce va putea fi folosita oriunde.

George Trifu