Sistemul de pensii din Romania, amenintat de munca la negru

Data publicarii: 16-03-2009 | Economie

In 2005, rata de pensionare anticipata a fost "anormal de ridicata" si a reprezentat aproape 14% din numarul total de persoane pensionate CE. Sistemul de pensii din Romania va fi afectat negativ, pe termen lung, de numarul redus al contributorilor fata de cel al beneficiarilor, gradul scazut de ocupare in randul lucratorilor in varsta si rata mare de munca nedeclarata, potrivit Comisiei Europene (CE).

"Romania se confrunta cu provocari majore in ceea ce priveste durabilitatea sistemului de pensii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Este vorba, pe de-o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de alta parte despre problemele datorate, intre altele, numarului relativ mic de contributori la sistem in raport cu numarul de beneficiari, ratei scazute de ocupare, de 41,4%, in randul lucratorilor in varsta, existentei unei rate ridicate de munca nedeclarata (aproximativ 20-50% din totalul ocuparii fortei de munca, in functie de definitiile utilizate) si resurselor inca insuficiente", se arata intr-un raport al CE.

CE afirma ca sistemele de pensionare timpurie adoptate de-a lungul primului deceniu de tranzitie au crescut considerabil numarul de pensionari, iar politica de pensionare anticipata, elaborata pentru rezolvarea problemei somajului in crestere, a avut ca rezultat reducerea varstei medii de pensionare.

"In consecinta, numarul de contributori pentru fiecare pensionar a scazut de la 3,43 in 1990 la numai 0,79 in 2003, in timp ce procentajul din PIB utilizat pentru cheltuieli cu pensiile a scazut in aceeasi perioada de la 7,2% la 6,5%", se spune in raport.
CE aminteste ca Romania are o populatie imbatranita, "fapt ce ridica problema durabilitatii sistemului" de pensii.

Datele statistice indica pentru Romania o rata de ocupare inferioara mediei europene (58,8% comparativ cu 65,4% in 2007).

Totodata, CE se arata ingrijorata de numarul mare de persoane pensionate pe motiv de dizabilitate. "Acestea sunt in realitate pensionari anticipate (in 2005, aceasta rata a fost anormal de ridicata si a reprezentat aproape 14% din numarul total de persoane pensionate). Obiectivul politicii pensiilor in urmatorii ani va fi de stabilire a unui sistem viabil din punct de vedere financiar, capabil sa ofere pensii adecvate pentru toti", arata raportul.

Curentul