Imobiliare: Este discountul singurul mod de a mai vinde?

Data publicarii: 16-03-2009 | Imobiliare

Majoritatea cumparatorilor sau celor care tatoneaza piata imobiliara se orienteaza acum numai catre oportunitati: nimeni nu mai vrea sa cumpere la "pretul zonei", ci numai la "pret de criza", care se traduce printr-un pret aspru negociat, uneori pana aproape de pretul de cost. "Indiferent ca este vorba despre vanzari rezidentiale, industriale, terenuri sau inchirieri rezidentiale, birouri sau spatii comerciale, sub pretextul ca "e criza", toti clientii negociaza foarte dur si fac oferte de pret chiar si cu 70% mai mici decat cererea initiala", spun consultantii EuroMetropola.

Pentru ca perioada de asteptare de la listarea unei proprietati pana la vanzarea/inchirierea ei s-a marit considerabil comparativ cu 2007-2008, proprietarii accepta (uneori si jumatate din pretul cerut) cu mai mare usurinta  negocierea , constransi de alte obligatii financiare. "In aceste conditii, nu e de mirare ca numarul apartamentelor scoase la inchiriere a crescut cu 40% de la inceputul anului, iar randurile celor care refuza sa mai vanda se ingroasa tot mai tare", au mai adaugat cei de la EuroMetropola.

In alte conditii de piata, negocierea mergea pana la 20%, insa de cand nu mai exista un pret al pietei, cumparatorii incearca sa forteze si mai mult mana proprietarilor. Preturile se mai calmeaza, insa nu vor mai scadea foarte mult. Din pacate cei care isi doresc o scadere dramatica a preturilor, manati de interesele personale, nu-si imagineaza ca aceasta ar putea duce la un colaps al pietei constructiilor, financiare samd. Preturile trebuie sa stagneze la un anumit nivel care sa releve calitatea constructiei, anul de constructie, finisajele, amplasamentul si celelalte avantaje.

Exista proprietati care si inainte de criza stateau de 1-2 ani in piata fara se se vanda, din cauza ca pretul cerut nu se justifica nici macar intr-o perioada in care nimic nu parea greu de vandut. "Avem multe exemple in acest sens, cele mai relevante sunt cateva terenuri cu amplasamente unice (ex: Calea Victoriei, Floreasca, Dorobanti) si vile interbelice din zonele cu prestigiu (Primaverii, Dorobanti), ai caror proprietari refuzau cu aroganta orice forma de negociere. Asa se explica faptul ca avem azi case darapanate care se sprijina de cladiri de birouri de clasa A+, vile interbelice care se degradeaza si pe care proprietarii nu-si permit sa le intretina. Din pacate pentru acesti proprietari, este putin probabil sa mai primaesca vreodata ofertele de pret pe care le primeau in urma cu 2 ani", au mai spus consultantii EuroMetropola.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: