Industria si sectorul financiar-bancar trag in jos economia

Data publicarii: Astazi, 20-03-2009 | Economie

Prabusirea afacerilor din industrie, precum si a celor din domeniul financiar-bancar si al imobiliarelor in ultimul trimestru din 2008 s-a resimtit in franarea brusca a economiei la 2,9%, de la un ritm de 9,2% in trimestrul al treilea.

Afacerile din industrie au plonjat de la un ritm pozitiv de 3,1% in trimestrul al treilea la unul de -7,7% in trimestrul al patrulea, astfel ca industria a tras in jos economia cu 1,6% in ultima parte a anului. Cel mai puternic a fost afectata industria prelucratoare, in special metalurgia si fabricarea autovehiculelor de transport rutier. Industria metalurgica a inceput sa se comprime puternic din luna octombrie, cu 23,3%, pentru ca in lunile urmatoare scaderea sa se accentueze la 47% in noiembrie, 50% in decembrie si la 56% in ianuarie. Productia autovehiculelor de transport rutier a scazut cu 46,4% in noiembrie si cu aproape 60% in decembrie.

Totodata, activitatile financiar-bancare si imobiliarele au taiat si ele 0,2% din cresterea economica din trimestrul al patrulea, picand de la un ritm pozitiv de 4,8% la un ritm de -1,5%. Chiar colectarea impozitelor nete pe produs s-a prabusit de la 7,8% la -1,3%.

"Industria arata ca s-a contractat peste asteptari in ultimul trimestru, iar situatia se agraveaza in prima parte a acestui an. si serviciile au franat mai tare decat estimam. Daca ajustam pe date trimestriale, avem contractii pe toate domeniile in ultimul trimestru. Chiar daca agricultura si constructiile vor avea o usoara crestere in primul trimestru din 2009, din cauza ca ponderea acestora este redusa, contributia la PIB va fi nesemnificativa. Prin urmare, nu se pune problema daca vom avea scadere in primul trimestru, ci cat de mare va fi aceasta", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Constructiile si agricultura au fost principalele motoare de crestere in ultimul trimestru din acest an, cu 18,9%, respectiv cu 18,2%, dar afacerile din aceste domenii s-au temperat puternic de la ritmuri de 29,1%, respectiv de 34,8%. Totusi, desi constructiile nu au o pondere foarte mare in produsul intern brut, acestea au avut cea mai importanta contributie la cresterea economica din ultimul trimestru, de 2,3%. Urmatoarele contributii ca marime au fost aduse de servicii (1,3%) si agricultura (1%). Evolutia agriculturii nu este spectaculoasa, deoarece se raporteaza la un an foarte prost, 2007, si este inferioara anilor 2005 si 2006. Daca productia vegetala a crescut cu aproape 40%, productia animala s-a temperat la 5,2%. Principala problema a agriculturii o reprezinta faramitarea suprafetei agricole in exploatatii mici si foarte mici (peste 90% din total).

Productivitatea muncii scade si se anunta concedieri

Productivitatea muncii in industrie a scazut in prima luna a anului cu 8,6%, comparativ cu luna similara din 2008, ca efect al dificultatilor prin care trece industria prelucratoare. Prezentat cu intarziere, indicatorul arata capacitatea afacerilor de a sustine majorarile de salarii sau, atunci cand se deterioreaza, este interpretat ca un avertisment privind posibile concedieri.

Integral in Romania Libera