Noul Cod de procedura civila ne poate creste dobanzile la credite

Data publicarii: Astazi, 24-03-2009 | Finante-Banci

Prin eliminarea executorilor bancari, prevazuta in proiectul Codului de procedura civila, costurile cu executarea silita ale bancilor vor creste semnificativ. Implicit creste si pretul creditelor.

Daca pana miercuri, 25 martie, nici un deputat sau senator membru in comisiile juridice nu vine cu o propunere oficiala care sa amendeze proiectul Codului de procedura civila, executorii bancari vor disparea ca meserie, a declarat pentru Cotidianul Iulian Urban, vicepresedinte al comisiei juridice din Senat. Disparitia executorilor bancari ar transfera implicit toate dosarele specializate catre executorii judecatoresti. Acest fapt ar conduce indirect la o crestere semnificativa a costului creditarii in conditiile in care, spre deosebire de executorii bancari (angajati cu salariu fix ai bancilor), executorii judecatoresti percep onorarii care pot ajunge si la 10% din valoarea datoriei recuperate. In plus, bancile ar avea de pierdut din reducerea gradului de succes in recuperarea creantelor.

"Daca se hotaraste pana la urma desfiintarea corpului executorilor bancari, costurile bancilor aferente recuperarii de debite vor creste cu pana la 20%, potrivit estimarilor noastre. Poate nu toata aceasta suma se va transfera in costurile creditelor, insa o scumpire cu cel putin 14% se va vedea", ne-au spus surse bancare.

Mai mult, sustin sursele citate, gradul de reusita in recuperare in cazul creditelor garantate va scadea de la 80-100% in prezent pana la sub 25%, fapt care ar aduce grave prejudicii bancilor, dar si alte costuri suplimentare datorate provizioanelor aferente creditelor restante. Potrivit normelor in vigoare, bancile sunt obligate sa constituie provizioane egale cu valoarea datoriei minus 25% din garantie in cazul creditelor restante de mai mult de 90 de zile.

In cazul creditelor fara garantii (de nevoi personale), impactul disparitiei executorilor bancari ar fi chiar mai pronuntat. "Un calcul sumar pe care l-am facut in interiorul bancii arata ca, la actualul volum de restante la creditele de nevoi nenominalizate, fiecare executor judecatoresc ar beneficia de 20.000 de euro daca luam in consideratie doar un onorariu de 100 de lei/dosar, aferent intocmirii unei notificari", ne-au explicat sursele noastre. De precizat este si faptul ca, in cazul in care reusesc sa recupereze suma datorata de client, executorii judecatoresti mai primesc un onorariu procentual care variaza intre 1 si 10% din suma recuperata. Procentul maxim este aplicat, in general, debitelor sub 100.000 de lei noi.

Diferenta fundamentala intre executorii bancari si cei judecatoresti consta in faptul ca primii sunt angajati, cu salariu fix, ai bancilor, in timp ce ceilalti sunt constituite ca persoane juridice private. De aici decurg mai multe deosebiri majore, insa asupra clientului se repercuteaza in mod direct diferentele de costuri. "Executorii bancari au un salariu fix. Doar in ultima vreme ei au inceput sa aiba unele bonusuri care sunt insa suportate exclusiv de banca", ne-au spus reprezentantii unei banci de top din Romania. Cu o singura exceptie marcanta (Banca Transilvania), toate institutiile de credit de top din Romania au un corp propriu de executori bancari. In acest context, atat Asociatia Romana a Bancilor, cat si Banca Nationala a Romaniei au sustinut public in repetate randuri mentinerea executorilor bancari in nomenclatorul de meserii motivand cu argumente utilitatea acestora.

Cotidianul