Bancile straine, test de stres in Romania

Data publicarii: 30-03-2009 | Finante-Banci

Eventualele pierderi pe care le risca bancherii vor fi estimate dupa metodele FMI. Grupurile financiare multinationale care detin unitati bancare in Romania si-au luat angajamentul, fata de Fondul Monetar International, sa accepte analize de risc.

"Am luat nota de acordul incheiat intre FMI si BNR in vederea derularii unor analize de tip «stress-test», bazate pe metodologia FMI, pentru estimarea eventualelor pierderi pe care bancile din Romania le-ar putea inregistra in diferite scenarii, pe durata implementarii programului FMI/UE.

Sustinem acest exercitiu si suntem de acord sa sprijinim subsidiarele noastre din Romania", au anuntat, intr-o declaratie comuna adresata Fondului Monetar International (FMI), liderii celor noua grupuri financiare care detin banci in tara noastra.

Nimeni nu se retrage din tara noastra

Este vorba despre sefii Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

FMI a obtinut, astfel, acorduri scrise de la toate cele noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, prin care acestea s-au angajat sa nu retraga capital din tara noastra. Mai mult, grupurile financiare multinationale garanteaza participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale.

"Suntem constienti ca este in interesul nostru colectiv si in interesul Romaniei sa subscriem la angajamente coordonate de a mentine in intregime expunerea pe piata romaneasca", se arata intr-o declaratie comuna a celor noua grupuri financiare publicata de FMI.

Bancherii vor sprijini relansarea economiei

Oficialii bancilor-mama din cele patru state de origine (Austria, Italia, Franta si Grecia) s-au angajat, totodata, sa participe la programul de relansare economica a Romaniei, conform acordului de sprijin multilateral extern anuntat anterior. Acolo unde va fi nevoie, bancile-mama ar urma sa furnizeze capital subsidiarelor locale.

Bancile internationale detin impreuna 70% din piata bancara romaneasca. Reprezentantii acestora se angajeaza sa sustina subsidiarele din Romania pentru a confirma ca "situatia financiara buna" a respectivelor institutii afiliate "va fi conservata in perioada de turbulente de piata si incetinire economica".

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: