UE vrea sa vorbim la mobil in avion
Data publicarii: 02-04-2009 | InternationalNumarul aeronavelor europene care permit utilizarea telefonului mobil in timpul zborurilor efectuate in spatiul aerian european s-ar putea dubla pana la sfarsitul lui 2009, de la 27 in prezent, dupa ce Comisia Europeana a stabilit norme comune de folosire in siguranta a mobilelor.
"Pentru ca acest serviciu sa poata fi introdus in continuare fara probleme, utilizarea telefonului mobil in timpul zborului nu trebuie sa ii deranjeze pe ceilalti pasageri. Totodata, operatorii ar trebui sa mentina preturile in limite rezonabile. Daca se va intampla acest lucru, serviciile de telefonie mobila oferite la bordul aeronavelor ar putea reprezenta un avantaj pentru companiile europene, avand in vedere competitivitatea pietei mondiale a transporturilor aeriene", a declarat, joi, comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.
In aprilie 2008, CE a introdus norme vizand armonizarea conditiilor pentru serviciile de telefonie mobila disponibile la bordul aeronavelor de pe intreg teritoriul UE, iar in 2009, doi furnizori de servicii de comunicatii prin telefonie mobila la bordul aeronavelor, OnAir (Geneva) si AeroMobile (Londra), au putut sa puna bazele unor afaceri in Europa.
In prezent, trei companii aeriene europene - Ryanair (Irlanda), TAP (Portugalia) si bmi (Marea Britanie) - pun bazele acestui serviciu in cadrul flotelor proprii: 27 de aeronave au fost deja echipate si se asteapta ca numarul acestora sa se dubleze pana la sfarsitul anului 2009.
Mai multe companii aeriene din afara Europei (inclusiv Qantas, Emirates, Malaysian Airlines, Royal Jordanian, Wataniya, Virgin Australia) au testat serviciul sau chiar il ofera, aproximativ 40 de aeronave fiind echipate in acest sens.
Deputatii europeni solicita o protectie mai buna a cetatenilor fata de radiatiile emise de mobile
Parlamentul European a adoptat, joi, un raport in care solicita o protectie mai buna a cetatenilor fata de radiatiile electromagnetice emise de aparatele fara fir (telefoane mobile si cu baza fixa, Wifi-Wi max-Bluetooth), in scopul evitarii unor probleme de sanatate.
Pentru ameliorarea constanta a informarii consumatorilor este necesara modificarea normelor tehnice ale Comitetului european de standardizare electrotehnica, in vederea impunerii obligatiei de mentionare pe etichete a puterii de emisie si a faptului ca orice aparat care functioneaza fara fir emite microunde.
Deputatii europeni propun punerea la dispozitia publicului a unor harti de prezentare a expunerii la linii de inalta tensiune, radiofrecvente si microunde, in special cele produse de stalpii de telecomunicatii, releele radio si antenele de telefonie.
Deputatii invita Consiliul si Comisia, in coordonare cu statele membre si Comitetul Regiunilor, sa sprijine punerea in practica a unei norme unice pentru minimizarea expunerii locuitorilor in cazurile de extindere a retelei de linii de energie electrica de inalta tensiune.
Actorii industriali, precum si administratorii infrastructurilor relevante ar putea avea in vedere elaborarea unor prevederi referitoare la distanta dintre locul in cauza si emitatoare sau altitudinea locului vizat fata de altitudinea antenei-releu si directia antenei emitatoare fata de spatiile rezidentiale, pentru a oferi garantii si a proteja populatia care locuieste in apropierea acestor echipamente.
Ei solicita plasarea optima a stalpilor si transmitatoarelor si fac apel la partajarea stalpilor si transmitatoarelor plasate in acest fel de catre furnizori, astfel incat sa limiteze proliferarea stalpilor si transmitatoarelor slab pozitionate.
Raportul PE a fost adoptat cu 559 de voturi pentru, 22 impotriva si 8 abtineri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online