Cum sa refuzi cu diplomatie seful
Data publicarii: 18-05-2009 | HR/CariereImpactul pe care il are un refuz este in stransa corelatie cu modul in care este impachetat. Este de ajuns sa ne amintim diferenta dintre "nu-ul" categoric si mai blandul "vom vedea" folosit in copilarie de parinti cand copiii le cereau jucaria vazuta in vitrina magazinului.
A refuza politicos se poate dovedi de un real folos intr-o multitudine de situatii. Si, pentru ca serviciul ocupa un loc important in viata fiecaruia, nu de putine ori ne-am putea afla in ipostaza de a trebui sa gasim cea mai buna forma de respingere a unei solicitari.
Partea cu adevarat complicata vine atunci cand solicitarea este formulata de sefi. "Multi angajati evita sa spuna "nu" sefului pentru ca se tem ca astfel isi vor ruina cariera sau vor parea lipsiti de respect", spune Joseph Grenny, autorul cartii "Crucial Conversations."
Oricat de delicata ar fi discutia, cu un set adecvat de formule, respectul si politetea aratate sefului pot scapa nevatamate. Important nu este ceea ce spui, ci modul in care spui, sunt de parere expertii consultati de Careerbuilder. Pentru a demonstra aceasta realitate ei dau cinci exemple de situatii in care un refuz categoric poate fi imblanzit astfel incat sa dezamorseze orice pericol.
1. Seful ti-a pus in sarcina un volum prea mare de munca. Pentru a-l face atent de aceasta problema este de preferat sa incepeti cu prezentarea situatiei generale in schimbul concluziilor sau judecatilor facute sub presiunea stresului.
2. Cereri exagerate. Daca superiorul iti cere sa preiei o parte din sarcinile sale sau sa lucrezi in weekend si iti este imposibil sa dai curs solicitarii lui, fie din lipsa de timp, fie pentru ca ti se pare abuziv, concentreaza-te pe ceea ce poti sa faci, spune psihologul Susan Fletcher.
"Daca iti cere sa te angajezi intr-o noua initiativa a companiei, in loc sa spui "nu" poti zice "Pot cauta alaturi de Dvs cea mai buna strategie pentru noul program si pot propune persoanele cele mai potrivite pentru executarea sa", recomanda psihologul.
3. Refuzul unei activitati imposibil de executat. Desi intotdeauna este util sa inveti lucruri noi, uneori nu esti cea mai buna persoana pentru o activitate anume. Intr-o astfel de situatie, in opinia lui Byers, un posibil raspuns ar putea fi "Este un alt departament care ar putea executa mai bine acest proiect sau cineva cu care putem colabora?"
Daca stii ca nu ai timpul, resursele sau cunostintele necesare pentru derularea proiectului, aceasta este cea mai buna cale de a deschide discutia despre cum poate fi totusi dus la capat.
4. Termene de finalizare nerealistice. Raspunsul pe care il dai sefului trebuie sa il determine sa se gandeasca la reconsiderarea deadline-ului. "Inteleg necesitatea finalizarii cat mai rapide a programului, dar am nevoie de ajutorul Dvs in stabilirea prioritatilor. Pe birou am deja alte 3 proiecte, iar adaugarea altuia face imposibila executarea tuturor in timp util. In ce ordine credeti ca trebuie terminate?", sugereaza Fletcher.
5. Orice este ilegal, neetic sau care depaseste granitele personale. Solicitarile care iti pot crea probleme serioase trebuie refuzate categoric. Jennifer Bergeron, specialist in HR spune ca nu de putine ori a avut sefi care ii cereau sa comita ilegalitati. "Nu consider oportun sa fac asta pentru ca rezultatele pot fi contrare legilor, dar putem gasi o varianta mult mai buna", este raspunsul recomandat de Bergeron.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: Indreptarea neclaritatilor trecutului. O noua amnistie pentru obligatiile fiscale suplimentare aferente tichetelor cadou
- Endava deschide un nou birou in Craiova si consolideaza ElectroPutere Parc drept cel mai mare hub IT din Oltenia
- Banca Transilvania, parteneriat pentru sustinerea Via Transilvanica
- Sondaj EY România: Facilităţile fiscale acordate pentru cercetare-dezvoltare sunt încă insuficient accesate de către companiile româneşti
- Studiu Deloitte: Economia circulara poate diminua cu aproape o treime consumul de resurse si materii prime la nivel global, fara a afecta oferta si calitatea bunurilor si a serviciilor
- Punct de vedere EY România - Corina Mîndoiu și Cătălina Butan: Marile averi sub lupa fiscului – ce impact vor avea noile reguli?
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din Romania si din regiune se asteapta la restrangerea activitatii in acest an, dar jumatate din ele estimeaza o crestere a randamentelor
- Noul centru de cercetare-dezvoltare Continental din Timișoara prevăzut cu echipamente Schneider Electric
- NN Investment Partners își schimbă denumirea în Goldman Sachs Asset Management
- Studiu Deloitte: asiguratorii au provocari legate de crestere si de profitabilitate in 2023, dar si oportunitati generate de asigurarea riscurilor cibernetice, tranzitia catre energia verde si noile standarde de raportare
- Cushman & Wakefield Echinox: Portofoliul de clădiri administrate s-a triplat în ultimii 5 ani; potențialul de creștere rămâne ridicat pe fondul dezvoltării pieței imobiliare
- Studiu Deloitte Legal: companiile din Romania se asteapta la cresterea numarului de insolvente si de litigii legate de siguranta datelor cu caracter personal si de protectia consumatorilor
- Sondaj Storia.ro - Ce parere au agentii si consumatorii despre Legea Agentului Imobiliar
- Opinie Deloitte: UE a adoptat DORA, un fel de GDPR al siguranței cibernetice pentru organizațiile din sectorul financiar. Ce presupune noul cadru de reglementare pentru echipele de management?
- BCR: Dezvoltare digitala a portofoliului investitional prin George